Erre utaló nyomokat találtak

Aszad szaringázt vethetett be Szíriában

A Szíriából származó minták kiértékelése szerint szaringázt vetettek be a szíriai konfliktusban - mondta szerdán a brit kormány szóvivője, nagyon valószínűnek nevezve, hogy a vegyi fegyvereket Bassár el-Aszad kormánya alkalmazta.

2013.06.05 11:11MTI

A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint egyre nagyobb mennyiségű, "egyelőre korlátozott, de meggyőző" adat van arról, hogy a szíriai rezsim használt és továbbra is használ vegyi fegyvereket, köztük szarint is. 

A brit kormányszóvivő szerint ez rendkívül aggasztó, mivel a vegyi fegyverek alkalmazása háborús bűncselekménynek minősül. Az illetékes felszólította Aszadot, hogy haladéktalanul tegye lehetővé az ENSZ vizsgálóbizottságának feltáró tevékenységét Szíriában.

A szóvivő elmondta, hogy a brit kormány élettani mintákhoz jutott Szíriából, és e mintákat a védelmi minisztérium angliai tudományos és technológiai laboratóriumában vetették alá vizsgálatnak. A teszt pozitívnak bizonyult szaringázra - tette hozzá. A kormányszóvivő nem árulta el, hogy milyen élettani mintákat vizsgáltak, de a BBC értesülése szerint vér- és vizeletmintákról van szó.
 
A brit kormány már többször jelezte, hogy egyre több bizonyítéka van vegyi fegyverek szíriai bevetésére. A szíriai kormány vegyifegyver-használatára David Cameron brit miniszterelnök személyesen is egyenes utalást tett nemrégiben a parlamentben, kijelentve: a kormánynak egyre nagyobb számú és meggyőző információja van arról, hogy a szíriai rezsim bevetett és továbbra is bevet ilyen fegyvereket, köztük szaringázt. 

A brit sajtó már korábban megszellőztetett olyan értesüléseket, hogy brit szakértők vegyi fegyverek szíriai bevetésére utaló nyomokat találtak. A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap név nélkül nyilatkozó katonai forrásokat idézve nemrégiben azt írta, hogy a brit védelmi minisztérium vegyi és biológiai kutatóintézetének szakértői egyértelmű bizonyítékokat találtak Szíriából kicsempészett talajmintákban valamilyen fajtájú vegyi fegyver bevetésére. 

A talajminta a lap értesülése szerint Damaszkusz közeléből származik, egy olyan térségből, ahol heves harcok dúltak a kormányerők és a felkelők között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.