Vannak bajok...

Aszad kiakadt: világméretű háború folyik Szíria ellen

A Szíriával szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet tévécsatornájának, az al-Manárnak adott, csütörtök este sugárzott interjúban Bassár el-Aszad ugyanakkor azt hangoztatta: "biztos abban, hogy csapatai győzelmet aratnak".

2013.05.30 21:45MTI
Fotó: MTI

A szíriai elnök szerint világméretű háború folyik országa ellen. A Szíriával szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet tévécsatornájának, az al-Manárnak adott, csütörtök este sugárzott interjúban Bassár el-Aszad ugyanakkor azt hangoztatta: biztos abban, hogy csapatai győzelmet aratnak. "Világméretű háború folyik Szíria és a politikai ellenállás ellen" - fogalmazott az elnök, aki az AFP francia hírügynökség szerint a politikai ellenállás kapcsán Szíria, Irán és a Hezbollah Izraellel szembeni szövetségére utalt.

Az elnök kijelentette azt is: "nagy nyomás" nehezedik rá annak érdekében, hogy a Golán-fennsíkon új frontot nyisson Izrael ellen. Közölte: nem fog habozni, hogy a 2014-es elnökválasztáson ismét elinduljon, ha a nép úgy akarja. A szíriai erők a jövőben válaszolni fognak minden esetleges izraeli légicsapásra - jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy országa minden csapásra hasonlóval válaszol. A válasz jellege a támadás körülményeitől és időzítésétől függ. Az elnök elmondta: elviekben egyetért azzal, hogy Szíria elküldje képviselőit az Oroszország és az Egyesült Államok által javasolt béketárgyalásokra.

Hangoztatta ugyanakkor, hogy bármilyen megállapodás születik is, azt referendumon kell jóváhagyni. A szíriai elnök szerint Oroszország a közelmúltban teljesített egyes fegyverszállítási szerződéseket, de nem erősítette meg azt a korábbi értesülést, hogy az Sz-300-as orosz légvédelmi rakéták első szállítmánya már meg is érkezett Szíriába. Az al-Manárnak adott interjú teljes terjedelemben csütörtök este került adásba, egy részlet azonban már délelőtt napvilágot látott.

Ebben a szíriai elnök állítólag azt mondta, hogy az orosz légvédelmi rakéták egy része már meg is érkezett az országba, az esti interjú szerint azonban az Sz-300-asokra vonatkozó kérdésre csupán általános választ adott. "Tárgyaltunk Oroszországgal évek óta különböző fegyvertípusok szállításáról, és Oroszország elkötelezett a szerződésben foglaltak végrehajtására - fogalmazott az elnök. - Minden, amiben megállapodtunk Oroszországgal, végre lesz hajtva, s egyes részeit nemrégiben már végre is hajtották" - mondta az esti adásban. A tv-csatorna egyelőre nem adott választ, hogy mi magyarázza a különbséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.