Kiakadtak a döntésen

A szíriai kormány elítélte az uniós fegyverembargó feloldását

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) szóvivője azt követelte a nemzetközi közösségtől, hogy a fegyvereket, amilyen gyorsan csak lehet, juttassák el a felkelőkhöz.

2013.05.28 22:50MTI
Fotó: MTI

A szíriai kormány elítélte az EU-külügyminiszterek hétfői tanácskozásának végkifejletét, a közel-keleti országba irányuló fegyverexport tilalmának feloldását. A damaszkuszi külügyminisztérium kedd esti nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy az embargó feloldása akadályozza a konfliktus rendezését célzó erőfeszítéseket. "Az Európai Unió döntése akadályt jelent a szíriai válság politikai rendezését célzó nemzetközi erőfeszítések útjában " - fogalmazott a külügyminisztériumi közlemény, amelyet a Sana hivatalos hírügynökség ismertetett. A szíriai ellenzék korábban "túl kevésnek" és "túl későinek" nevezte az embargó feloldását.

"Ez minden bizonnyal pozitív lépés, de attól tartunk, hogy túl kevés és túl későn jött" - hangsúlyozta az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) egyik szóvivője. A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) szóvivője eközben azt követelte a nemzetközi közösségtől, hogy a fegyvereket, amilyen gyorsan csak lehet, juttassák el a felkelőkhöz. Kedden Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes annak az aggodalmának adott hangot, hogy a Szíriába irányuló fegyverszállítások tilalmának feloldása rontja az esélyt a válság békés rendezését célul kitűző nemzetközi tanácskozás összehívására.

Az európai uniós tagállamok külügyminiszterei hétfői tanácskozásukon nem jutottak egyezségre a szíriai fegyverembargó meghosszabbításáról, ezért az intézkedés június elsejével hatályát veszti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.