Moszkvától

Izrael nem hagyja szó nélkül, ha Szíria Sz-300 rakétákat kap

"Állíthatom, hogy a szállítmány még nincsen úton, remélem, nem is indulnak el, de ha ne adj' Isten Szíriába érnek, tudni fogjuk, mit tegyünk" - mondta Móse Jaalon.

2013.05.28 17:49MTI
Fotó: MTI

Izrael tudni fogja, mit tegyen, ha Oroszország Sz-300 típusú légvédelmi rendszereket szállít Szíriának - közölte kedden Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter a parlament védelmi és külügyi bizottságának ülése után.

A miniszter szerint a rakéták még nem hagyták el Oroszországot. Jaalon közlése ellentmond a légvédelmi erők parancsnoka múlt heti kijelentésének, aki szerint "úton vannak" a Bassár el-Aszad elnök rendszerének szánt Sz-300-as rakéták.

"Állíthatom, hogy a szállítmány még nincsen úton, remélem, nem is indulnak el, de ha ne adj' Isten Szíriába érnek, tudni fogjuk, mit tegyünk" - mondta Móse Jaalon újságíróknak.

Az izraeli katonai rádió szerint Jaalon újabb izraeli légitámadásokra utalt. A hónap közepén Damaszkusz közelében végrehajtott légitámadással Izrael - jeruzsálemi illetékesek szerint - azt akarta megakadályozni, hogy a Hezbollah libanoni síita szervezethez juttassanak el fegyvereket.

Moszkva kedden védelmébe vette az Sz-300-as rakéták szállítását, mondván, hogy a csúcstechnológiát képviselő, repülőgépek és rakéták lelövésére alkalmas rendszer elrettentő erőt jelent egy esetleges külföldi beavatkozással szemben.

"Stabilizációs tényezőnek tekintjük ezt a szállítást" - jelentette ki Moszkvában Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

A légvédelmi rendszer telepítése megnehezítene minden szíriai területre mért újabb légicsapást, valamint az Egyesült Államok és a szövetségesei által esetleg tervezett repülési tilalmi övezet kialakítását, illetve a vegyi fegyverek biztonságos őrzését és leszerelését célzó külföldi beavatkozást.

Május 14-én Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő próbálta meggyőzni Vlagyimir Putyin orosz elnököt arról, hogy ne szállítson ilyen fegyvert Szíriába. Netanjahu arra is felhívta a figyelmet, hogy az Sz-300-asok a Hezbollah kezére juthatnak, ami megakadályozná az izraeli légierőnek a libanoni légtérben történő szabad manőverezését.

Juval Steinitz, a stratégiai ügyek és a hírszerzés minisztere szerint az Sz-300 rakéták mélyen behatolhatnak izraeli területre, és fenyegethetik a legnagyobb polgári repülőtér, a tel-avivi forgalmát is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.