Új indítóállásokat telepítettek

Iráni rakétaindítók: lehetővé teszik "az ellenség szétzúzását"

Ahmad Váhidi védelmi miniszter jelentette: Irán "jelentős" számban telepített új indítóállásokat nagy hatótávolságú rakéták számára.

2013.05.26 14:46MTI
Fotó: MTI

A katonai egységekhez eljuttatott új indítóállások lehetővé teszik "az ellenség szétzúzását" nagy hatótávolságú föld-föld rakétákkal Váhidiszerint. 

A tévériportban Váhidi kéttucatnyi, indítóállással felszerelt, de rakéta nélküli teherautót szemlélt meg egy szabadtéri helyszínen. A riport nem közölte a majdan bevetendő rakéták típusát, sem a telepített indítóállások pontos számát. Szakértők becslései szerint Irán egyes föld-föld rakétáinak hatótávolsága meghaladja a 2000 kilométert, így azok elérhetik a fő ellenséget, Izraelt, valamint az Egyesült Államok térségbeli támaszpontjait. 

A miniszter egyébként nem nevezte nevén az "ellenséget", és azt hangoztatta, hogy Teherán sohasem fog háborút kezdeményezni. Irán az Egyesült Államokat és Izraelt is ellenségének tekinti. Egyik sem zárta ki egyértelműen a katonai csapás lehetőségét az iráni atomlétesítmények ellen, amelyek célja a Nyugat gyanúja szerint atomfegyver előállítása. Teherán tagadja ezt. 

Eközben Irán időnként bejelent olyan eredményeket a fegyvergyártás terén, amelyek valóságtartalma nem ellenőrizhető független forrásból. A nyugati katonai és gazdasági embargóval szemben Irán önellátásra törekszik fegyverekből, s könnyű tengeralattjáróktól és sugárhajtású vadászgépektől torpedókig és rakétákig sokféle fegyvert készít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.