Június 1-jétől

Irányváltás a koncepcióban - Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum új igazgatója

Az intézmény közép-európai fókuszát északi és déli irányban is kell terjeszteni, valamint Ausztriát is be kell ebbe vonni.

2013.05.21 16:47MTI
Fotó: MTI

Irányváltás leginkább a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum művészeti koncepcióban lesz érzékelhető - mondta Fabényi Júlia, aki június 1-jétől veszi át az intézmény irányítását. Kiemelte: lényegesen radikálisabb kortárs képzőművészeti minőséget és ízlést képvisel, mint elődje, Bencsik Barnabás.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden hozta nyilvánosságra, hogy Balog Zoltán miniszter a szakmai bizottság javaslatát elfogadva öt évre Fabényi Júliát bízza meg a Ludwig Múzeum vezetésével.

Fabényi Júlia elmondta, hogy június 1-jétől veszi át a múzeum irányítását. Arról is beszámolt, hogy pályázatát rövidesen közzéteszi. "Saját magam felé az elvárás: jóból trendit" - foglalta össze az anyag lényegét, hozzátéve: a nemzetközi kortárs művészet legjavát szeretné bemutatni, fiatal jelenségeket ugyanúgy, mint később, komolyabb előkészítés után történelmi tendenciákat is.

"Feltétlenül fel szeretném dolgozni többek között a hidegháború idejének művészetét a Ludwig-hálózaton belül" - említett példát.

Fabényi Júlia elmondta: különösen vonzónak találja az aacheni székhelyű Ludwig Alapítvánnyal és a német nyelvterülettel való együttműködés lehetőségét.

Kiállítási terveiről szólva Fabényi Júlia egyelőre nem említett konkrétumokat. Mint mondta, osztrák és olasz művészeknek, valamint a hetvenes évek második felében színre lépett magyar alkotóknak is szeretne monografikus tárlatokat rendezni, de a kiállítási naptár ismertetése előtt még át kell tekintenie a múzeum már lekötött tárlatait. Az intézmény közép-európai fókuszát északi és déli irányban is kell terjeszteni, valamint Ausztriát is be kell ebbe vonni - fűzte hozzá.

Arra a hírre reagálva, hogy Marina Abramovic egy igazgatóváltás esetén visszamondaná a Ludwig Múzeumba tervezett nagykiállítását, elmondta: sajnálatos lenne, ha a szerb származású világhírű képzőművész valóban így döntene. "Abban bízom, hogy sikerül mindenkivel konszenzusra jutnom" - tette hozzá Fabényi Júlia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.