A Ludwig Alapítvány bécsi kiállítása

Fotórealista festmények kiállítása Bécsben

A fotórealista festészet világába kalauzolja a látogatókat a Ludwig Alapítvány csütörtöktől látogatható bécsi kiállítása.

2010.10.25 12:15MTI

A Modern Művészetek Múzeuma - Ludwig Alapítvány Bécs (MUMOK) épületében látható tárlat áttekintést ad a hiperrealista irányzat képviselőiről a késő 1960-as évektől a kortárs művészekig, az Egyesült Államoktól Európáig.

Szorosan vett tárgyát a kiállítás egybeveti a modern fotóművészettel és a pop arttal is.

A tárlat anyagát javarészt a Ludwig Alapítvány öt múzeumának, köztük a budapesti Ludwig Múzeumnak a kincsei képezik, de mellettük magángyűjteményekből és a bécsi Albertina múzeumból kölcsönzött alkotások is láthatók.

A kiállítás a bécsi, a budapesti és az aacheni kiállítóhely közös tárlata.

Az 1960-as évek elején megjelent fotórealista - más néven hiperrealista vagy új realista - stílus jellemzője a fotók felhasználásával készült, részletgazdag kidolgozás.

A fotórealisták úttörői a modern amerikai életstílust, az átlagemberek hétköznapjait állították műveik középpontjába. Sokszor pillanatfelvételek, amatőr fényképek, újságkivágások alapján dolgoztak.

Kedvelt témáik voltak a portrék, az utcarészletek és a modern életérzést megtestesítő gépkocsik. Gyakori motívumaik a kirakatüvegek tükröződése, a járművek krómozott felületeinek csillogása.

A stílus képviselői közül sokan a pop artot tekintették kiindulópontjuknak. A MUMOK kiállítása ezért a hiperrealisták, köztük Richard Estes, Chuck Close, Ralph Goings, Don Eddy és Gerhard Richter képeit a pop art neves képviselőinek - mint például Roy Lichtenstein, Andy Warhol vagy Tom Wesselmann - alkotásai "társaságában" mutatja be.

Összehasonlítja a fotórealizmust a fotóművészettel is, mások mellett Jeff Walls, Thomas Ruff, Joel Meyerowitz és William Eggleston felvételeinek segítségével.

A kiállítás február 13-ig látható a bécsi MUMOK-ban. Az osztrák főváros után a németországi Aachenban, majd 2011 júliusa és októbere között Budapesten is látható lesz a tárlat, más-más hangsúlyokkal.

Mint az a megnyitót megelőző csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, a budapesti kiállítás a nyugati és a volt szocialista országok alkotóinak szemléletmódját veti össze egymással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.