Az őszi, budapesti visszatérésre készülnek

PLACCC: plakátsiker és nagyvárosi kalandozás

Bár még javában tombol a nyár, a Placcc Fesztivál alkotói nem tétlenkednek. A csapat grafikusa komoly szakmai elismerést kapott, a szervezők pedig egy sikeres pécsi kitérő után már az őszi, budapesti visszatérésre készülnek.

2010.08.05 12:20MTI

A rendhagyó művészeti produkcióiról ismert programsorozat szeptember 24. és október 3. között nagyvárosi kalandozásra invitálja a fővárosban élőket. Az ARC pályázatán az Év legjobb kulturális plakátjai közé került a Placcc 2009 plakátja.

A zsűri szerint Vörös Krisztián, a vkgrafik alapítójának a tavaly őszi fesztiválra készült munkája jól visszaadta a programok hangulatát, amelyek Budapestet tágabb értelemben vett otthonként mutatták be.

A legjobb pályamunkákat a 11. ARC kiállítás kamara-tárlatán láthatja majd a közönség szeptemberben, és akkor hirdetik ki a nyertes nevét is.

A 2009-es Placcc Fesztivál művészei szleng-operát mutattak be egy budai barlangban, az utcán kutatták a magyar identitást, betonkeverő autókat alakítottak át utcai diszkógömbbé, lepukkant pinceajtókat rehabilitáltak, algákkal működő szmogreduktorral tisztították meg a Blaha Lujza tér levegőjét, közösségi kanapét építettek az utcán és élő galériává alakítottak egy népszerű teret.

A szakmai elismerés újabb lendületet adott a 4. Placcc Fesztivál szervezőinek az idei munkához. Szeptember 24. és október 3. között nagyvárosi kalandozásra hívják a fővárosi közönséget térben és időben. Magyar és külföldi alkotók lepik el a jól ismert köztereket és a „talált” helyszíneket.

A Budapest utcáin sétálók bármikor belebotolhatnak egy formabontó színházi előadásba vagy egy meglepő installációba. A gyanútlanok egy, a városban cirkáló teherautót követve élvezhetik a platón látható eseményeket.

Akik tudatosan érkeznek, sms-ben kaphatnak utasításokat egy különleges élménytúrához, kipróbálhatják a csendautomatát, ledőlhetnek egy nyugágyra a belvárosban vagy akár tornázhatnak pár percet a Palotaegyedben. Az időutazók pedig visszarepülhetnek a 80-as évekbe egy egyedi helyszínen.

A negyedik Placcc Fesztivál a korábbiakhoz hasonlóan a város legkülönfélébb részeire viszi el a kortárs művészetet, és bebizonyítja, hogy az nemcsak a kiváltságosoké, hanem a mindennapjaink része.

Az alkotók célja, hogy budapestiek akár a leghétköznapibb helyzetekben újra rácsodálkozzanak a városra, és felfedezzék a benne rejlő lehetőségeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.