A tárlat politikai, társadalmi plakátokat mutat be

Hungarian Karma! - Plakátkiállítás nyílt Kecskeméten

Pócs Péter, Orosz István és Ducki Krzysztof politikai, társadalmi és kulturális plakátjait bemutató kiállítás nyílt pénteken Kecskeméten, a Dán Kulturális Intézetben.

2010.10.25 07:00MTI

A Hungarian Karma című kiállítás Heine Sveistrup Jensen, Jütland és Fyn tiszteletbeli magyar főkonzulja, Peder Stougaard, a Dán Plakátmúzeum igazgatója, valamint a Közép-dániai Régió együttműködésében jött létre. 2009-ben - a rendszerváltás 20. évfordulója alkalmából - a kiállítás körbeutazta a Dánia középső részét.

Kecskemét után Győr majd Budapest ad otthont a kiállításnak, ezután ismét Dániába utaznak a plakátok. A három művész Pinczehelyi Sándorral együtt alapította 1987-ben a DOPP csoportot, majd 2005-ben a csoport barátaival létrehozták a Magyar Plakát Társaságot.

A Nem oda Duna!, a Tovarisi konyec és az Erdély című művek a rendszerváltás időszakának közismert plakátjai voltak. A művészek kiállított plakátjain hangsúlyt kapott az 1989-es események időszaka, illetve az azóta történtek.

A plakátok közül több utal az 1956-os felkelésre és szabadságharcra is. Heine Sveistrup Jensen tiszteletbeli magyar főkonzul megnyitójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a plakátok a magyar történelem egy időszakát képviselik.

Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke beszédében kiemelte: a diktatúra elutasításáról szóló következetes állásfoglalás ott látható a kiállítás plakátjain, s a mondanivalót ugyanakkor finom, olykor szarkasztikus humor, önirónia fűszerezi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.