Kiállítás a Pinceszínházban

Fókuszban Major Tamás legemlékezetesebb filmszerepei

A Major Tamás a magyar filmekben című kiállítás november 19-ig látható a Pinceszínházban, ahol megközelítőleg hetvennyolc képpel elevenedik meg a színészóriás

2010.10.19 14:15MTI

Major Tamás legemlékezetesebb filmszerepeit eleveníti fel hetvennyolc kép segítségével az a fotókiállítás, amely a legendás színész születésének 100. évfordulója alkalmából nyílik kedden Budapesten, a Pinceszínházban.

"Major Tamás összesen 41 filmben szerepelt. Szinte valamennyi filmszerepe látható lesz, csak a kisebb szerepeit hagytuk el" - mondta B. Müller Magda fotográfus, a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány vezetője, a kiállítás rendezője az MTI-nek.

Hozzátette: a kronologikusan rendezett tárlat minden filmből 2-4 fotót vonultat fel. Mint fogalmazott, Major Tamás egyike volt a legnagyobb színészeknek.

"Sajnos ma már alig beszélnek róla, noha kiváló színész volt. Ha nem magyarnak születik, akkor világhírű lenne" - mondta a híres standfotós, hozzátéve, hogy négy filmjében is együtt dolgozott a színészóriással.

"Megdöbbentő élmény volt, amikor a Szabadíts meg a gonosztól című filmben fotóztam. Abban a jelenetben, amikor a tánciskola udvarán megszólaltak a légvédelmi szirénák, két hatalmas ér jelent meg Major Tamás homlokán. Azt hitte, én trükköztem oda, pedig nem. Valószínűleg a szirénák hangja tépett fel benne ennyire mély emlékeket" - idézte fel B. Müller Magda, megjegyezve: érdekes, hogy a színész a színpadon kapta a nagyobb lehetőségeket, filmekben csak kisebb szerepeket játszott.

"Láttam szinte valamennyi színpadi alakítását, ezért mondhatom, a filmben is zseniálisat alkotott, felejthetetlen élmény őt látni akár a Circus Maximusra gondolunk, akár Tizedes meg a többiek komornyikjára vagy a Régi idők focijára, amelyben a mozi tulajdonosát alakítja" - tette hozzá a kiállítás rendezője.

B. Müller Magda ugyanakkor elárulta: eredetileg Gobbi Hilda és Major Tamás páros kiállítást szeretett volna rendezni, de nem sikerült az anyagi hátteret előteremteni.

"A nagyítás, a paszpartu több mint kétszázezer forintba kerül, így a Gobbi Hilda-kiállítást későbbre halasztottam" - tette hozzá. A Major Tamás a magyar filmekben című kiállítás november 19-ig látható hétfőtől péntekig 11 és 19 óra között a Pinceszínházban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.