Újabb nagyszabású kiállítást lát vendégül

Van Gogh visszatér Rómába

Újabb nagyszabású kiállítást lát vendégül Róma városa. A szervezők abban reménykednek, hogy Vincent van Gogh október 8-tól látható festményei még a hatszázezres látogatottságot produkáló tavaszi Caravaggio-kiállításnál is nagyobb érdeklődést váltanak ki.

2010.10.06 13:15mult-kor.hu

Huszonkét éve nem jártak a XIX. századi holland festőművész alkotásai az olasz fővárosban. Most több mint száz műve tér vissza a Capitolium-dombon, II. Viktor Emánuel olasz király emlékművében megnyitott termekbe.

A Vincent Van Gogh: időtlen vidék és modern város című tárlat hetven festményt, akvarellt és rajzot mutat be a holland mester festette csillagos égtől és körkörös felhőktől egészen a nagyvárosi kávéházakig. Összehasonlításként kortárs művészek - Cézanne, Gauguin, Millet és Pissarro - további harminc hasonló témájú festményét is kiállítják.

"Új oldaláról szeretnénk bemutatni Van Goghot, akit sokan kizárólag a napraforgók festőjeként ismernek. Alkotásai bepillantást nyújtanak a vidéki táj nyugalmába és a város gyors iramába is"
- mondta a kiállítás sajtótájékoztatóján a tárlatot gondozó Cornelia Homburg, a holland festő művészetének szakértője.

Múzeumokban őrzött világhírű Van Gogh-képek és magángyűjtemények ritkábban látott alkotásai érkeztek Rómába.

Kiállítják a festő két portréját is: "az egyiken Van Gogh parasztként ábrázolta magát, a másikon városi úrként" - tette hozzá Homburg.

A február 6-ig nyitva tartó tárlat kapcsán Umberto Croppi, az olasz főváros önkormányzatának kulturális felelőse megjegyezte: "ez lehet az utolsó nagyszabású kiállítás Rómában".

A költségvetési megszorítások miatt Róma ugyanis jövőre a kultúrára szánt idei összegnek csak a húsz százalékát fordíthatja ugyanerre a célra. A hárommillió euróba kerülő Van Gogh-kiállítás költségeinek negyvenöt százalékát az olasz állam és magánszponzorok finanszírozták. A többit a darabonként 10 eurós belépőjeggyel kell előteremteni.

A kiállítás szervezői bíznak a sikerben: a tavaszi Caravaggio-kiállítás 30 millió euró bevételt hozott a városi kasszákba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.