Nyoma veszett az ellopott Van Gogh képnek

Továbbra sem került meg a Váza virágokkal

Korábbi hivatalos közlésekkel ellentétben mégsem találták meg a szombaton ellopott Van Gogh festményt. A Váza virágokkal című műkincset fényes nappal vágták ki a keretéből egy kairói múzeumban, a rablókat még a nyitvatartási idő sem zavarta.

2010.08.23 15:30ma.hu
Az ellopott festmény

Az egyiptomi főügyész szerint biztonsági hiányosságokkal okolható, hogy ellopták Vincent van Gogh egyik festményét, hiszen sem riasztó, sem pedig biztonsági kamera nem védte a múzeum műkincseit.

A Mamúd Halil múzeumban kiállított 35X30 centiméteres vásznat a reggeli nyitás után kivágták a keretéből.

Az 50 millió dollár (11 milliárd forint) értékűre becsült Pipacsok vagy Váza virágokkal néven ismert műremeket 1977-ben egyszer már ellopták, akkor két év kellett ahhoz, hogy előkerüljön.

A kairói Mahmúd Halil múzeum a XIX-XX. század európai képzőművészetének egyik leggazdagabb gyűjteményével rendelkezik a Közel-Keleten.

Abdel-Megid Mahmúd egyiptomi főügyész vasárnap közölte a múzeum egyetlen riasztója sem működött, a 43 megfigyelő kamerából csupán hét működött a lopás idején annak ellenére, hogy a múzeum biztonsági rendszere általában a legjobbak közé tartozik.

A hatóságok szombaton még azt közölték, hogy a vásznat a kairói repülőtéren egy olasz párnál megtalálták, ám hamarosan cáfolták a hírt.

A műkincslopás világszerte nagy népszerűségnek örvend, hiszen a hatóságok sokszor éveken, évtizedeken át nem tudnak felgöngyölíteni egy-egy ügyet.

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb műkincslopásának számít az 1990-es bostoni ügy, amely máig megoldatlan.

Az FBI húsz év elteltével is csak feltevésekbe bocsátkozik, hogy mi történhetett azzal az 500 millió dollár értékű 13 festménnyel, amit a massachusettsi múzeumból loptak el.

A rablók kiváló ízléssel rendelkeztek: Rembrandt, Degas, Manet és Vermeer képek is voltak a zsákmányban, írta a Napi Ász a híres műkincslopásokkal kapcsolatban.

Idén májusban pedig öt képet vittek el a párizsi Modern Művészetek Múzeumából, köztük volt egy Matisse és egy Picasso festmény is, a kár 100 millió euróra rúg.

Csak reménykedni lehet, hogy a felbecsülhetetlen eszmei értékkel bíró festményeket a hatóságok valaha is megtalálják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.