Soha nem tudta bebizonyítani

Újonnan hitelesített Van Gogh-festményt állítottak ki Hollandiában

Egy dilettánsnak tartott műgyűjtő 35 éve vásárolta Párizsban a szélmalmot ábrázoló festményt, de soha nem tudta bebizonyítani, hogy az Vincent van Gogh alkotása. A képet, amelyet most végre hitelesítettek a szakemberek, szerdától a nagyközönség is láthatja egy kis hollandiai múzeumban.

2010.02.24 21:10MTI

Az amszterdami Van Gogh Múzeum egyik kutatója, Louis van Tilborgh elmondása szerint a Le Moulin de Blute-fin című kép 1886-ban készült, amikor a holland mester Párizsban élt, és bár az azon látható nagyméretű emberi alakok nem jellemzőek Van Gogh-tájképeire, más elemek, köztük az élénk színek egyértelműen a holland művész keze munkájára utalnak.

A képet még 1974-ben, Párizsban vásárolta Dirk Hannema, aki bár nagyszerű múzeumi kurátor volt, műgyűjtőként inkább szerencsétlen befektetéseiről volt híres. 1984-ben bekövetkezett halálakor hét darab eredeti Vermeer-, számos Van Gogh- és több Rembrandt-festmény tulajdonosának tartotta magát.

Az alkotások közül azonban csak a most hitelesített Van Gogh-gal kapcsolatban volt igaza. A Montmartre-negyed egy szélmalmához tartó járókelőket ábrázoló festmény 1995 óta az első olyan Van Gogh-nak tulajdonított festmény, amelyről bebizonyosodott, hogy valóban a holland mester munkája.

A Van Gogh összes ismert munkáját tartalmazó katalógus legutóbbi, 1970-es kiadása óta pedig a hatodik alkotás, amelyet hivatalosan is felvettek műveinek listájára. Az újonnan hitelesített képet a Hollandia északkeleti részén fekvő Zwolle városában, a Museum de Fundatie-ben láthatja a nagyközönség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.