Gazdag formakincset hozott létre

Tibet kincsei kiállítás

A buddhista tanítások, ezer évvel ezelőtt érkeztek meg Indiából és honosodtak meg Tibetben. Az azóta eltelt időben a tibeti buddhizmus különböző hagyományaiban a buddhista gyakorlat gazdag formakincset hozott létre.

2010.10.14 16:15ma.hu

Az összetett szimbólumrendszer és a szigorú szabályokat követő alkotások Buddha időtlen bölcsességét közvetítik felénk. A tibeti buddhizmus a 20. század második felében hiteles átadással rendelkező tanítók közvetítésével a nyugati kultúrába is megérkezett.

A szakrális tárgyak, ahogy Tibetben, így itt Európában sem első sorban a múzeumok polcait gazdagítják, hanem a mindennapi élet használati tárgyaivá válnak. A kiállításon ennek az évszázadokon és kontinenseken átívelő tárgyi gazdagságnak lehetünk a tanúi.

A bemutatott szobrok és tibeti tekercsképek (thangkák) mindig a jelen pillanatban gyökerező lehetőségre mutatnak rá, amellyel mi is élhetünk itt és most. A rendezvénysorozat arra tesz kísérletet, hogy segítsen felismerni Tibet kincseinek valódi jelentőségét, amely nem más, mint a saját tudatunk belső gazdagsága! Tibet kultúrája az emberiség szellemi örökségének egyik legkülönlegesebb darabja. Kincseit - melyek nagy része India hajdan virágzó civilizációjából érkezett - több, mint ezer éven át őrizték és gazdagították zavartalanul a Himalája hegyeinek védelmében.

A XIX. és XX. században az első nyugati látogatók egy olyan ősi kultúrával találkoztak "a világ tetején", melyhez fogható addigra már szinte sehol sem létezett. Ám Tibet nem csak emiatt különleges: míg a Nyugat az anyagi világ megismerését tűzte ki célul, addig a Kelet "befelé haladt": arra törekedett, hogy megértse, hogyan működik az emberi tudat.

Ezt nem énként vagy lélekként határozta meg, hanem a testi és mentális benyomások szakadatlan áramlataként, ami végső természetét tekintve elválaszthatatlan a tértől, ezért elpusztíthatatlan és ragyogó tudatosságként tapasztalja önmagát.

A tárlat látogatása alatt, - mely az Őszi Kulturális Fesztivál alatt kerül megrendezésre - filmekkel (SZTEage klub), a témához szorosan kapcsolódó nyilvános előadásokkal (Múzeum díszterme), és meditációkkal (Gyémánt Út Meditációs Központ) tarkított rendezvénysorozat: 2010. október 15.- től november 7.- ig látogatható, a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.