Balhékeltés a Ludwig Múzeum ügyében?

Halász: "akik tüntetnek, félre vannak vezetve"

A bécsi Ludwig Múzeum (Mumok) legutóbbi vezetőváltásakor az osztrák kulturális miniszter döntött az igazgatóról, bírálóbizottság nélkül.

2013.05.10 09:29MTI

Szó sincs elbocsátásról; Bencsik Barnabásnak, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) eddigi igazgatójának lejárt a mandátuma, az intézmény leendő vezetőjéről pedig még nem döntött az emberi erőforrás miniszter - mondta a Kossuth Rádió műsorában a kultúráért felelős államtitkár.

Halász János emlékeztetett: Balog Zoltán miniszter Bencsik Barnabás és a másik pályázó, Fabényi Júlia közül választja ki a kortárs múzeum leendő vezetőjét. A tárca mindenben a törvényeknek megfelelően jár el - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: a sajtóban "balhékeltés" zajlik az ügyben.

A Lumúnak otthont adó Művészetek Palotájában (Müpa) az intézményvezetői kinevezések átláthatóbbá tételéért és a Ludwig Múzeum pályázati anyagának nyilvánosságra hozataláért csütörtök óta demonstráló Összefogás a Kortárs Művészetért csoport akciójáról Halász János úgy vélekedett: "akik tüntetnek, félre vannak vezetve, nem tudják, miről van szó".

Az államtitkár értékelése szerint "a Lumú nem teljesít túlságosan jól", 2009 óta folyamatosan csökken ugyanis az intézmény látogatószáma, esténként, a Müpa koncertjeinek kezdésekor ugyanakkor nincs nyitva a múzeum, ezen változtatni kellene - taglalta.

Mint közölte, a Ludwig Alapítvány képviselője a következő héten érkezik Budapestre, hogy egyeztetést folytasson az igazgatói pályázatról. "Fontos, hogy egy jó nemzetközi hálózat része a mi (Ludwig) múzeumunk" - jegyezte meg Halász János, hozzátéve ugyanakkor: a bécsi Ludwig Múzeumban (Mumok) történt legutóbbi vezetőváltásakor az osztrák kulturális miniszter döntött az igazgatóról, és bírálóbizottság sem volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.