Martin Munkácsi kiállítása volt a legnépszerűbb

Világhírű magyar művészek a Ludwigban

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban a Martin Munkácsi - Think while you shoot című tárlat vonzotta a legtöbb érdeklődőt 2010-ben - mondta Bencsik Barnabás, az intézmény igazgatója.

2010.12.30 17:42MTI

Bencsik Barnabás kiemelte: nagy eredménynek tartják, hogy Glenn Brown, a fiatal brit festőgeneráció egyik legnevesebb alakjának első hazai bemutatkozása is több mint húszezer látogatót vonzott.

Bencsik Barnabás elmondta: a világhírű magyar fotográfos októberben nyílt életmű-kiállítását több mint harmincezer látogató tekintette meg.

"A tanulság számunka az, hogy intenzív kommunikációval a kortárs művészeti múzeum kiállításaira is lehet több tízezer látogatót vonzani" - tette hozzá.

Az igazgató kiemelte: 2011-nek is hasonló kiállításokkal futnak neki.

"A célunk továbbra is az, hogy a kortárs művészet magyar és nemzetközi vonatkozásaival együtt jelenjen meg a kiállítóterekben" - foglalta össze a programját Bencsik Barnabás, hozzátéve: törekednek arra, hogy a közép-európai régió, valamint a hatvanas-hetvenes évek művészete hangsúlyos szerepet kapjon a kiállításokban.

"Fontosnak érezzük, hogy azok a jelentős életművek is részévé váljanak a magyar kulturális identitásnak, amelyeknek alkotója elszármazott Magyarországról" - jegyezte meg az intézmény vezetője.

A Ludwig Múzeum ezért 2011-ben két ilyen alkotó előtt is életmű-kiállítással tiszteleg.

Yona Friedman retrospektív tárlata 2011. október 21-én nyílik meg.

"Ő a huszadik századi építészet egyik legnagyobb hatású teoretikusa" - mondta Bencsik Barnabás az 1940-es években kivándorolt magyar művészről.

A tárlaton bemutatják majd a gazdag életművet, és mint az igazgató fogalmazott: igyekeznek felvillantani Yona Friedman utópisztikus várostervezési elképzeléseit is. November 18-án nyílik meg Rita Ackermann, azaz Bakos Rita kiállítása.

"Bakos Rita 1992-ben költözött New Yorkba, és hatalmas nemzetközi karriert futott be. Ő az egyik legkeresettebb kortárs magyar művész, nagy kár, hogy idehaza alig ismerik" - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a kiállítás célja részben ez: visszahozni a köztudatba a külföldön élő alkotót.

Három európai Ludwig-gyűjtemény összefogásából születik meg a július 29-én nyíló Hiperreál című tárlat, amely az első nagy reprezentatív kiállítása lesz az 1970-es évek meghatározó irányzatának.

"Aachen, Bécs és Budapest együttműködésével valósul meg a tárlat, ami több szempontból is igen fontos kihívás, hiszen nem utazó kiállításról van szó. Az irányzat más-más aspektusai, összefüggései kerülnek előtérbe városonként" - nyilatkozta Bencsik Barnabás, kiemelve, hogy a Ludwig-gyűjtemény egyik meghatározó eleme a pop art és a fotorealizmus.

"Mi egyfajta közép-európai áttekintést akarunk adni. Az irányzat főleg az amerikai festőket jelenti, noha az akkori szocialista országok alkotóira is nagy hatással volt ez a szemléletmód" - fogalmazott az igazgató, megemlítve, hogy a vasfüggönyön innen a fogyasztói társadalom körülményei között létrejött irányzat átértelmeződött, beszűrődött egy szokatlan társadalomkritikai felhang.

"A nagy, ikonikus művek mellett bemutatjuk a kevéssé ismert, korabeli jugoszláv, csehszlovák, lengyel és magyar művészek munkáit is" - mondta az igazgató, aki szerint a tárlat "komoly szakmai és közönségcsemegének" számít majd.

A Közép-Európa fontos életműveit bemutató tárlatok sorát gazdagítja a horvát Mladen Stilinovic retrospektív kiállítása. Az igazgató a művészt a közép-európai neoavantgárd egyik legjelentősebb alkotójának nevezte.

A tárlaton a hetvenes évektől napjainkig készült alkotásokat láthat a közönség. Bencsik Barnabás kiemelte: a budapesti Ludwig Múzeumban július 8. és szeptember 25. között lesz látható a ReGeneration2. Tomorrow's Photographers Today - A holnap fotográfusai ma című tárlat, amely nagy nemzetközi együttműködés keretében jött létre.

"Jóval többről van szó, mint egy kiállítás: ez egyfajta célzott támogatás a pályakezdő fotósok számára"- mondta az igazgató, hozzátéve: a tárlat résztvevőit mintegy 120, a világ különböző pontjain működő iskola fotóművész hallgatója közül választotta ki egy nemzetközi zsűri.

"Az előválogatás után körülbelül nyolcszázan maradtak, belőlük került ki az az ötven, aki részt vehet a kiállításhoz kapcsolódó nagyszabású workshopon is" - tájékoztatott Bencsik Barnabás.

A műhelymunkára, amelyre az idén Budapesten kerül sor, a világ legnevesebb fotós szakembereit várják.

"Ez olyan segítség, amelyet nehezen tudnának máshol megszerezni" - vélekedett az igazgató, megemlítve, hogy az idén is bekerült fiatal magyar művész a válogatásba.

Bencsik Barnabás nagy reményeket fűz a Taiwan Calling - Határtalan sziget című, december 17-én nyílt és március 6-án záró tárlathoz is, amely a tajvani képzőművészetet mutatja be 25 művész több mint 200 művén keresztül. Ugyanakkor kiemelte: mint minden évben, 2011-ben is készül egy új tárlat a Ludwig Múzeum gyűjteményében lévő alkotásokból.

"Végre elkészült a gyűjteményi katalógusunk is, amelyben egy hosszú tanulmány mutatja be a budapesti Ludwig Múzeum létrejöttének történetét"
- tette hozzá Bencsik Barnabás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.