Tarolt a Botticellitől Tizianóig tárlat

Sikeres évet zár a Szépművészeti Múzeum

2010-ben zárt a múzeum egyik legsikeresebb tárlata, a mintegy 230 ezer látogatót vonzó Botticellitől Tizianóig - Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállítás.

2010.12.27 15:36MTI

Kiemelkedően sikeres évet zár a Szépművészeti Múzeum, amelynek hamarosan megkezdődhet a bővítése is - mondta el Baán László főigazgató az MTI-nek beszámolt a múzeum 2011-es terveiről is.

Baán László az elmúlt év eredményei közül kiemelte: 2010-ben zárt a múzeum egyik legsikeresebb tárlata, a mintegy 230 ezer látogatót vonzó Botticellitől Tizianóig - Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállítás, amelyen 130 festményt, köztük Leonardo da Vinci Hermelines hölgyét is láthatták a múzeum látogatói.

Az év első felének nagy sikere volt a Degas-tól Picassóig tárlat a moszkvai Puskin Múzeum francia festészeti anyagából, melyet közel 150 ezren tekintettek meg. A főigazgató a jelenleg is látható kiállításokról elmondta: a Lucien Hervé-tárlatot már több mint 20 ezren látták, a Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905 elnevezésű kiállításra eddig 70 ezernél is többen voltak kíváncsiak.

"Ez utóbbi január 9-ig látható, ezért sok látogatóra számítunk a két ünnep között" - tette hozzá Baán László.

A főigazgató elmondta: az idehaza valaha volt legsikeresebb kortárs művészeti tárlatának bizonyulhat a már több mint 40 ezer látogatót vonzó Fernando Botero-kiállítás, amely eredetileg január 23-án zárna be, de jelenleg is tárgyalnak a művésszel a lehetséges hosszabbításról.

Baán László a 2010-es év nehézségei közül a majd egy évet csúszó bővítési munkálatokat említette.

"Nyárra a kezdődő építkezések miatt nem terveztünk kiállítást, így először - és remélhetőleg utoljára - fordult elő az igazgatásom alatt, hogy hónapokig nem volt időszaki tárlat a múzeumban."

A bővítésről az igazgató elmondta: januárban írják ki a kivitelezési munkákra a közbeszerzési pályázatot, s a kétlépcsős elbírálás után a tervek szerint március végén hirdethetnek eredményt. A győztes kivitelezővel történt szerződéskötést követően indulhat meg az építkezés.

Az intézmény a bővítés első szakasza alatt fél évig zárva lesz, ekkor hajtják végre azokat az átalakításokat a régi épületben, amelyek az új, földalatti szárny csatlakozása okán válnak szükségessé. A mintegy négymilliárd forintos, zömében európai uniós forrásból megvalósuló beruházás során közel nyolcezer négyzetméterrel bővül a múzeum.

Az új épületszárnyban időszaki kiállítóterem, gyermekfoglalkoztatók, előadóterem, kávézó, étterem és egy múzeumi bolt kap majd helyet. A főigazgató emlékeztetett: az új tervek szerint nem vezet majd bejárat a homlokzati főlépcsőn keresztül és az új, térszint alatti épületszárnyba vezető liftet és lépcsőt két, egyenként 50 négyzetméter alapterületű üveghasáb fedi majd, így azok semmit sem takarnak ki sem a múzeumból, sem pedig a Hősök tere látványából.

A múzeum régi épülete október végén nyit ki újra, addigra egy ideiglenes bejáratot alakítanak ki a nagyközönség számára az Állatkerti körút felől. Az első tárlat Nemes Marcellnek, az európai hírű műgyűjtőnek és mecénásnak állít emléket, akinek többek között El Greco-festményeit köszönheti a Szépművészeti.

"A tárlat címe Nemes Marcell, a legendás műgyűjtő-mecénás - El Grecótól Rippl-Rónaiig lesz, s a kiállítás be fogja mutatni, hogy a magyar múzeumi világ mennyi mindent köszönhet neki" - mondta el a főigazgató. Novemberben egy grafikai kiállítás nyílik a múzeumban, amellyel a Párizsban élő Hollán Sándor előtt tisztelegnek.

"A tárlatot egy francia múzeummal közösen valósítjuk meg, így Budapestet követően a művek Montpellier-ben is láthatóak lesznek"
- tette hozzá Baán László.

A 2011. év egy különleges tárlattal zárul, ami az úgynevezett varázsgemmák, vésett talizmánok kultúrtörténeti szerepét tekinti át.

"A tárlat világszenzáció, elsőként mutatunk be ilyen átfogó kiállítást ezekről a speciális ókori ékszerekről, melyeknek viselői mágikus erőt tulajdonítottak.

A kiállítás műtárgyai a világ különböző pontjairól érkeznek majd, amiben nagy szerepe van a téma elismert kutatójának, Nagy Árpád Miklósnak, aki a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének vezetője
" - mondta a főigazgató.

A kiállítás a tervek szerint Budapest után európai körútra indul, és talán az Egyesült Államokban is bemutatkozik. Bár az épület zárva lesz, a Szépművészeti májustól szeptemberig még egy kiállítással készül.

"A múzeum az európai uniós elnökségi év programjaihoz egy szabadtéri kiállítással járul hozzá. A projekt címe: Művészet a tavon" - tájékoztatott Baán László.

A különleges tárlatra 25 kiemelkedő európai művészt kértek fel, akik egy-egy projektet "álmodnak meg" az addigra felújított Városligeti-tóra, ahol a látogatók csónakokkal is megközelíthetik majd a műalkotásokat.

"Németh Ilona szlovákiai magyar szobrászművész például egy úszó szigetet képzelt el. A szigeten egy kert kerül majd kialakításra ki, ám ennek a kertnek a tervezését és gondozását nyilvános pályázaton hirdetjük majd meg" - mondta a főigazgató.

Baán László kiemelte: a december 12-én zárt Kincsek Budapestről tárlat után, amely a londoni Royal Academy of Artsban volt látható.

"Hatalmas sikerről számolhatok be, hiszen a kiállításnak rendkívül elismerő kritikai fogadtatása volt és csaknem 130 ezren látták. Ráadásul ennél jobb országimázs-kampányt elképzelni sem lehet: Budapesttel volt teleplakátolva London"
- mondta az igazgató, aki hozzátette, a brit szereplés újabb meghívásokat indukált.

Január végén Párizs szívében mutatkozhat be a múzeumnak az Eszterházy-gyűjteményt reprezentáló 50 legkiemelkedőbb festménye, de már tárgyalnak tengerentúli és távol-keleti kiállításról is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.