NAÜ

Irán jelentősen növelte urándúsító kapacitását

Az urándúsító centrifugák számának csökkentése a nyugati országok egyik fő követelése az iráni atomprogramról folytatott nemzetközi tárgyalásokon.

2013.05.22 20:28MTI
Fotó: MTI

Irán felgyorsította korszerű urándúsító centrifugák üzembe helyezését - írta legfrissebb negyedéves jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

A dokumentum szerint - amelyet szerdán küldtek el az ENSZ Biztonsági Tanácsának és a NAÜ 35 tagállamának - az iszlám köztársaság ezzel már csaknem 700 darab, IR-2m típusú centrifugát üzemeltet a közép-iráni Natanzban, míg februárban csak 180 ilyen eszköze volt. Teherán korábban közölte, hogy háromezer ilyen centrifugát szeretne üzembe helyezni.

Az urándúsító centrifugák számának csökkentése a nyugati országok egyik fő követelése az iráni atomprogramról folytatott nemzetközi tárgyalásokon.

Teherán azt állítja, hogy kizárólag energiatermelés céljából folytatja az urándúsítást, de az Egyesült Államok és szövetségesei azt gyanítják, hogy valójában atombombát akar gyártani.

Kutatóreaktorok működtetéséhez 20 százalékosra dúsított uránra van szükség. A nyugati hatalmak amiatt aggódnak, hogy a 20 százalékos dúsítottságú uránkészletet rövid időn belül az atomfegyver előállításához szükséges 90 százalékos szintre lehet dúsítani. Teherán elutasította a nagyhatalmaknak azt a követelését, hogy hagyjon fel az 5 százalékos szint feletti értékre történő dúsítással, és helyezze letétbe egy másik országban 20 százalékosra dúsított uránkészletét, amely 2012 májusában szakértői becslések szerint 100 kilogrammnyi volt.

A nemzetközi közösség árgus szemekkel figyeli, mekkora mennyiségű, közepesen dúsított uránnal rendelkezik Teherán. Izrael figyelmeztetett, ha a szankciók és a diplomáciai manőverek ellenére ez a mennyiség elegendő lesz ahhoz, hogy Irán - további dúsítással - atomfegyvert állítson elő, légicsapást fog mérni iráni célpontokra.

A NAÜ jelentése szerint Irán folytatta a Teherántól délnyugatra fekvő Arak melletti nehézvizes reaktor építését. Az iráni kormány azt állítja, a reaktor polgári célú kutatásokat fog szolgálni. Nyugati szakértők azonban rámutattak: az üzemet atomfegyver előállításához is felhasználhatják, mert az onnan kikerülő, elhasznált fűtőanyagból újrafeldolgozással plutóniumot lehet kinyerni, s abból atombomba készülhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.