Romlik a helyzet a kelet-kínai metropoliszban

Egyre többen élnek, kereskednek drogokkal Sanghajban

Évente mintegy 10 százalékkal növekszik a drogfogyasztás Sanghajban, a város pedig a kábítószerek kereskedelmének egyre komolyabb központjává válik.

2013.06.13 10:27MTI

A 24 milliós kelet-kínai nagyvárosban tavaly több mint háromezer, droghasználattal kapcsolatos esetet vizsgáltak, s ezek csaknem 17 ezer fogyasztót érintettek - derül ki a hivatalos statisztikákból. 

A rendőrség tájékoztatása szerint a városban átlagosan évente 10 százalékkal emelkedik a drogot fogyasztók száma. A becslés azonban csak a nyilvánosságra került eseteket veszi alapul, vagyis a valós adatok ennél is magasabbak lehetnek. 

A kábítószerezők mintegy 80 százaléka súlyos függőséget okozó metamfetamint vásárol, ebből az anyagból 2012-ben összesen mintegy négy kilogrammot koboztak el a városi rendőrök. A hatóságok arra is felhívták a figyelmet, hogy a fogyasztáson túl a kábítószerek kereskedelme is érezhetően fokozódik Sanghajban. 

A metropolisz ugyan nem szolgál gyártóbázisként, közlekedési csomópont jellege és rendkívül jó infrastrukturális adottságai miatt azonban mindinkább regionális elosztóközpontként működik. A droghasználat terjedése és a függők számának növekedése nemcsak Sanghajban, de egész Kína területén jellemző. 

Miközben három évtizede a probléma még alig létezett az országban, a hivatalosan regisztrált drogfüggők száma az 1990-es 70 ezerről 2011-re 1,8 millióra nőtt, ami éves szinten átlagosan 16 százalékos emelkedést jelent. A nem hivatalos becslések szerint ennél jóval több, 12-15 millió függő élhet ma az országban. 

A nemzeti drogszabályozási bizottság adatai szerint a kábítószert fogyasztók csaknem 90 százalékban 35 év alatti fiatalok, s közöttük a vagyonosabb városi fiatalok mellett egyre több a migráns munkások által vidéki nagyszülőkre hagyott fiatalkorúak száma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.