Szaddam 2.0?

Az USA lép Szíriában, ha bebizonyosodik a vegyifegyver-használat

Obama utalt a Washington és Moszkva által az utóbbi hetekben felélesztett "genfi folyamatra", amelynek szellemében nemzetközi konferenciát hívnának össze a szíriai rendezés érdekében.

2013.05.17 03:19MTI
Fotó: MTI

Az Egyesült Államok kész további - akár diplomáciai, akár katonai - lépéseket tenni, ha bebizonyosodik, hogy a Bassár el-Aszadhoz hű erők vegyi fegyvert vetettek be a szíriai harcokban - mondta csütörtökön Washingtonban Barack Obama amerikai elnök a Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel tartott közös sajtóértekezleten. Obama és Erdogan elsősorban arról tárgyalt Washingtonban, miként lehetne nyomást gyakorolni Bassár el-Aszadra, hogy hajlandó legyen együttműködni az ellenzékkel.

A török miniszterelnök azt mondta: vendéglátójával teljes az egyetértés abban, hogy sürgősen véget kell vetni a szíriai vérontásnak, és egy olyan kormányra kell bízni a politikai átmenetet, amelyben nem vesz részt a jelenlegi elnök. Obama utalt a Washington és Moszkva által az utóbbi hetekben felélesztett "genfi folyamatra", amelynek szellemében nemzetközi konferenciát hívnának össze a szíriai rendezés érdekében. Oroszország azonban egyelőre az amerikaiaktól eltérően látja a megoldási lehetőségeket, szerinte Aszadot nem szabadna kizárni az említett politikai átmenetből.

Obama ugyanakkor csütörtöki sajtóértekezletén hangsúlyozta: török vendégével azonos a véleménye, miszerint Aszadnak mennie kell, a válság megoldásának egyetlen módja, ha a teljes hatalmat átadják egy ideiglenes kormány kezébe. Az amerikai elnök szerint azonban ha bebizonyosodik, hogy a szíriai hadsereg vegyi fegyvert vetett be, az változtatna a dolgok menetén.

Ez esetben ugyanis Washington kész egy sor további - diplomáciai és katonai - lépésre. "Azok a vegyi fegyverek Szíriában hosszú távon a mi biztonságunkat is fenyegetik, akárcsak szövetségeseinkét és szomszédainkét" - mondta Barack Obama.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.