Jeruzsálemben

Izrael és Törökország megbékélési tárgyalásokat tartott

Izrael és Törökország képviselői a megbékélésről tárgyaltak hétfőn Jeruzsálemben, felvázolva a lehetséges megállapodást.

2013.05.07 13:44MTI

A két ország diplomatái az izraeli lap értesülései szerint megegyeztek arról, hogy Törökország nem fordul nemzetközi bírósághoz a Gázába tartó segélyflottilla Mavi Marmara nevű hajója ellen három éve végrehajtott izraeli kommandós akció ügyében, s a felek normalizálják diplomáciai kapcsolataikat, visszaküldve nagykövetüket Tel-Avivba, illetve Ankarába.
   
A nemzetközi segélyflottilla elleni, 2010. májusi támadás kilenc török halálos áldozata és sebesültjei miatt elvárt kárpótlás mértékében egyelőre nem született megállapodás, de megegyeztek abban, hogy a kárpótlás összegét Izrael egy humanitárius alapnak utalja majd át. A végső megállapodás kötelező érvényű egyezménynek minősül majd, amelyet mindkét ország parlamentje megszavaz.
   
A hétfői tárgyalásokon Jaakov Amidror, az izraeli nemzetbiztonsági tanács vezetője és Jószéf Csehanover, Benjámin Netanjahu miniszterelnök Törökország ügyében eljáró különleges megbízottja vett részt, míg a másik oldalt Feridun Sinirlioglu török külügyminiszter-helyettes és Ömür Orlun, a török külügyminisztérium főigazgatója képviselte.
   
Hétfőn másodszor találkoztak egymással a küldöttségek. Az izraeli miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a közeljövőben elkészülhet a megbékélési egyezmény, s Jeruzsálemben azt remélik, hogy elfogadása után felújíthatják a katonai és biztonsági együttműködést is.
   
Törökország és Izrael szövetségesek voltak, de kapcsolatuk elmérgesedett a segélyflottilla elleni izraeli kommandós akció nyomán. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök egyre élesebben bírálta Izraelt, nemzetközi fórumokon ismételten megbélyegezte a palesztinokkal kapcsolatos izraeli politikát, és nyíltan támogatta a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász mozgalmat.
   
A Mavi Marmarán történt incidens után Törökország Izrael bocsánatkérésétől és anyagi jóvátételtől tette függővé a diplomáciai viszony és a katonai együttműködés helyreállítását. Barack Obama amerikai elnök közvetítésével idén februárban, Obama izraeli látogatásának végén Netanjahu kormányfő bocsánatot kért Erdogantól, és megkezdődött a kapcsolatok normalizálása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.