Jelenleg 450 "ügyük" van

ET: Törökországnak jobban tiszteletben kell tartania a sajtószabadságot

Az Európa Tanács (ET) főtitkára szerint Törökországnak jobban tiszteletben kell tartania a sajtó- és szólásszabadságot, és folytatnia kell a demokrácia megerősítését célzó jogszabályok módosítását.

2013.02.05 13:07MTI

"A legfrissebb adatok szerint jelenleg 450 ügy van a szólásszabadság (törökországi) megsértése miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt, ez egyszerűen túl sok" - mondta Thorbjörn Jagland kedden Ankarában, török ügyészek és bírák előtt.
 
"A szólásszabadság a demokrácia alappillére" - hangoztatta a főtitkár, felszólítva a török kormányt, hogy folytassa az európai jogharmonizációt célzó reformokat. Jagland alapvető változást szorgalmazott egyebek mellett a hatályos törökországi terrorellenes jogszabályok területén. 

A kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) dicséreteket vívott ki a hatalomra kerülése, 2002 óta elért gazdasági sikerek miatt, de komoly bírálatok célpontja a sajtószabadság helyzete miatt. A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) újságíró jogvédő szervezet szerint a legtöbb újságíró a világon Törökországban van rács mögött: decemberben legalább 49 újságíró volt börtönben. 

Többségüket a kurd konfliktussal összefüggésben, a terrorellenes jogszabályok alapján vettek őrizetbe. A Jagland után felszólaló Sadullah Ergin török igazságügy-miniszter kétségbe vonta ezt az adatot. Mint mondta, az újságíróként jelentkezők között sokan vannak "pokolgépeket elhelyező, terrorizmus vagy erőszakos cselekmények miatt elítélt személyek". Thorbjörn Jagland szerdán a szír határ közelében, Törökország déli részén szírek számára felállított menekülttáborokba látogat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.