Béketervezet

A kurd fegyveresek augusztusra kivonulhatnak Törökországból

Abdullah Öcalan bebörtönzött kurd lázadóvezér azt tervezi, hogy fegyveresei augusztusra kivonulnak Törökországból egy béketervezet értelmében, amelyet elküldött pártja vezetőinek és kurd politikusoknak.

2013.02.27 09:18MTI

Az 1999 óta egy török börtönszigeten fogva tartott Öcalan tavaly október óta tárgyal a kormány képviselőivel egy olyan megállapodásról, amely véget vethetne az 1984 óta tartó, már több mint 40 ezer ember halálát okozó konfliktusnak. Az idézett tervezet szerint, amelyre várhatóan két héten belül reagál a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), a lázadók március 21-én tűzszünetet kezdenek, és augusztus 15-ig befejezik kivonulásukat az országból - írták a kormányhoz közeli újságok. 

Ez a nap az évfordulója a 29 éve kezdődött konfliktusnak, amely destabilizálta Törökországot, és visszavetette a nagyrészt kurdok lakta délkeleti országrész fejlődését. A felvázolt időrend függ egyebek közt attól, hogy milyen reformok születnek a kurd kisebbség jogainak növelése érdekében. A mintegy 15 milliónyi kurd a törökországi népesség körülbelül húsz százalékát alkotja. 

A lapok szerint Öcalan terve fenntartaná Törökország egységes struktúráját, nem követelne autonómiát a kurdok lakta délkeleti térség számára. "Senki sem állhat elő olyan követeléssel, amelynek célja nemzeti egységünk csorbítása - mondta újságíróknak Recep Tayyip Erdogan török kormányfő kedden este. - Ha (a kurd lázadók) leteszik a fegyvert, és elhagyják országunkat, sok hely van a világon, ahová mehetnek." 

Az egy évtizede hatalmon lévő Erdogan keresztülvitt olyan reformokat, amelyek bővítik a kurd kulturális jogokat. A kurd politikusok azonban szélesebb politikai jogokra törekszenek, egyebek közt olyan új alkotmányra, amely növeli az egyenlőséget, és erősíti a kurd nyelvű oktatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.