Mali

Sok iszlamista fegyverest megöltek a gaói harcokban

Legalább 15 iszlamista fegyverest öltek meg a mali katonák és az őket támogató francia gyorsreagálású erők tagjai azokban a gaói harcokban, amelyek csütörtökön robbantak ki az észak-mali városból korábban elűzött iszlamisták és a várost ellenőrző katonák között.

2013.02.22 12:04MTI

Mint a francia vezérkar közölte, többórás heves küzdelmet követően a harcok elcsitultak.

Helyszíni beszámolók szerint ugyanakkor pénteken még szórványos lövésváltások hallatszottak: többnyire háztetőkön bujkáló iszlamista mesterlövészek nyitottak tüzet, amelyet a városvédő katonák azonnal viszonoztak.

Észak-Mali legnagyobb városában az iszlamista fegyveresek előzőleg, szerda éjjel a francia intervenciós csapatokat támogató nigériai katonákkal csaptak össze, majd a mali kormány katonáival is.

Katonai forrás szerint a Gaóhoz közeli falvakból mintegy negyven iszlamista szivárgott vissza a városba. A leghevesebb tűzharcok a belvárosban, a városházánál és a helyi igazságügyi palotánál folytak.

Mint pénteken közölték, az említett épületek köré az iszlamisták aknákat telepítettek. Az elesett szélsőségesek némelyikének holttestére pedig robbanóanyagot erősítettek. Mindkét veszély elhárítása külön szakembereket igényelt, ezeket a francia hadsereg biztosította.

A csütörtöki harcokban párizsi jelentés szerint két francia és négy mali katona is megsebesült.

Gaóban, amelyet január végén foglaltak vissza az al-Kaida terrorszervezettel szövetséges iszlamistáktól, nem ez volt a lázadók első rajtaütése. Február 11-én a szélsőségesek egy rendőrségi épületbe vették be magukat, amelyet aztán a francia erők harci helikopterekkel szétlőttek, és sok iszlamista harcos elesett.

Mali központi kormánya január első felében fordult segítségért Franciaországhoz, miután az ország északi részét tavaly áprilisban elfoglaló iszlamisták megindultak az ország középső része felé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.