Correa bejelentette, hogy győzött

Elnökválasztás Ecuadorban - Lasso elismerte vereségét

Ecuadorban újabb négy évre megválasztották államfőnek vasárnap Rafael Correa eddigi elnököt.

2013.02.18 07:25MTI

Az elnökválasztás előzetes eredménye szerint a baloldali populista elnök a szavazatok 56 százalékát szerezte meg, ezért nem lesz szükség második fordulóra.

"Senki és semmi nem állíthatja meg ezt a forradalmat! Történelmet csinálunk!" - kiáltotta Correa sugárzó arccal vasárnap este az elnöki palota erkélyéről ünneplő híveinek. "Biztosan sokat fogunk hibázni, de mindig jó szándékkal járunk el" - mondta a következő kormányzati ciklusról. Hozzátette: az a fontos, hogy Ecuadorban demokrácia uralkodik, nem pedig a régi pártok, a bankok, a média, a nemzetközi pénzügyi intézmények vagy a nagyhatalmak.

A régi-új államfő előzőleg sajtótájékoztatón elmondta: le kell számolni a "korrupt és antidemokratikus" sajtóval, amely, mint mondta, fél tucat gazdag család kezében van, és amely jogot formál arra, hogy elhallgasson értesüléseket, vagy nyilvánosságra hozzon, sőt olykor kitaláljon híreket, aszerint, hogy éppen mit diktál az érdeke.

Correa legesélyesebb kihívója, Guillermo Lasso volt bankár, aki az előzetes eredmények szerint a második helyen végzett a szavazatok 24 százalékával, elismerte az elnök választási győzelmét.

Ha a hivatalos eredmények is a várakozások szerint alakulnak, Correa május 24-én megkezdheti 2017-ig tartó újabb mandátumát.

Az elnökválasztással együtt parlamenti választást is tartottak vasárnap Ecuadorban. Ennek a voksolásnak egyelőre a részeredményei sem ismertek. Correa célja az volt, hogy pártja, az Alianza País önállóan abszolút többséget szerezzen a parlamentben. A párt az előző ciklusban a mandátumok 42 százalékát birtokolta.

Összesen 11,6 millió szavazópolgár járulhatott az urnákhoz. Egyelőre nem lehet tudni, mekkora volt a részvételi arány. A voksolás szerte a dél-amerikai országban nyugodtan zajlott, sehonnan nem jelentettek semmilyen komolyabb incidenst.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.