Kudarcot vallott a cseh kormány

Újabb bizalmatlansági indítványról vitázik a cseh képviselőház

Kudarcot vallott a cseh kormány és személyesen Petr Necas miniszterelnök Václav Klaus államfő váratlan újévi amnesztiája kapcsán, ezért jogos a követelés, hogy a kabinet távozzon hivatalából.

2013.01.17 13:48MTI

Ezt hangoztatta Bohuslav Sobotka, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke csütörtök délelőtt a prágai képviselőházban, amikor megindokolta, hogy pártja miért nyújtott be ebben a választási időszakban immár ötödször bizalmatlansági indítványt a Necas vezette jobbközép kormány ellen. Sobotka szerint a kormány felelőtlenül járt el, amikor a miniszterelnök minden ellenvetés nélkül aláírta Klaus közkegyelmét.
   
Klaus az amnesztiát a Cseh Köztársaság megalakulásának 20. évfordulója alkalmával hirdette meg, s váratlan döntése rendkívüli vihart kavart nemcsak a cseh politikában, hanem a társadalomban is. Felmérések szerint a lakosság 80 százaléka nem ért egyet az amnesztiával, amely több mint 30 ezer bűnesetet érint. Parlamenti képviselők egy csoportja a hét elején beadványban fordult az alkotmánybírósághoz, hogy helyezze hatályon kívül a közkegyelem egyes rendelkezéseit.
   
Az emberek leginkább az ellen tiltakoznak, hogy a közkegyelem következtében súlyos, sokmilliós, sőt milliárdos csalásokat, visszaéléseket elkövető személyek elleni büntetőeljárások is megszűnnek. Mindezek következtében sok ezer ember a jövőben elesik attól, hogy bírósági úton kárpótlást szerezzen a neki okozott károkért. Szabadlábra kerültek például olyan vállalkozók is, akik milliókat zsebeltek be az emberektől új lakásokra, de azok sosem épültek meg.
   
Necas, aki egyben a legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke is, a vitában ismételten azzal védekezett, hogy kormányfőként "csak aláírta" a Klaus által elrendelt amnesztiát, szerinte ez merő formalitás. "Ez nem a Cseh Köztársaság kormánya által kihirdetett közkegyelem" - hangsúlyozta a miniszterelnök.
   
Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki afelett, hogy az ügy ilyen hatalmas indulatokat váltott ki a társadalomban. Ennek ellenére azt állította, hogy a mai parlamenti ülés csak egy ellenzéki játszma, a politikai folklór része.
   
A prágai sajtó úgy véli, hogy az ellenzéknek ugyan nagy valószínűséggel nem sikerül megbuktatnia a kormányt, de a rendkívüli üléssel lehetőséget kapott az amnesztia és a kormány széles körű nyilvános bírálatára. Érdemes azt is megjegyezni, hogy Klaus amnesztiáját a kisebbik kormánypártok, a TOP 09 és a Liberális Demokraták (LIDEM) is ellenzik és bírálják. Néhány polgári demokrata képviselő is fenntartásainak adott hangot.
   
Klaus ugyan meghívást kapott a képviselőház ülésére, hogy személyesen indokolhassa meg az amnesztiát, de a részvételt elutasította. Szerinte politikai harcról van szó, s az amnesztia ebben csak ürügy.
   
A képviselők szavazása a bizalmatlansági indítványról nagy valószínűséggel csak az esti órákban várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.