Cseh elnökválasztás

Zeman és Schwarzenberg máris támadja egymást

Milos Zeman és Karel Schwarzenberg, akik szombaton továbbjutottak a cseh elnökválasztás döntő, második fordulójába, mindjárt az első nyilatkozataikban támadták egymást.

2013.01.12 20:05MTI

Schwarzenberg sajtóértekezletén gratulált Zemannak az első fordulóbeli győzelemhez, de mindjárt utána kijelentette, "Zeman a múlt embere", felelős a cseh politikai kultúra hanyatlásáért.
   
"Igaz, hogy a múlt embere vagyok, mert az utóbbi tíz évben a nagypolitikán kívül álltam" - reagált Zeman a külügyminiszter nyilatkozatára. Hozzátette: tőle eltérően Schwarzenberg valóban a "ma embere", s mint a rendszerváltás utáni legnépszerűtlenebb kormány egyik oszlopos tagja, felelős az adóemelésekért, a nyugdíjreformért és az egyházi kárpótlásért.
   
"A stabilizációs, de népszerűtlen intézkedésekre szükség volt. A felelőséget vállalom. Ezek következtében Csehország ma stabil állam" - válaszolta mindezekre Schwarzenberg.
   
Zeman hangsúlyozta, hogy a második fordulóban a választóknak a jobboldali és a baloldali jelölt között kell dönteniük. Leszögezte: bár a baloldal jelöltjének tartja magát, nem fogja kérni a szociáldemokrata párt támogatását.
   
Helyi elemzők szerint a két továbbjutó politikus győzelmi esélyei a második fordulóban nagyon kiegyenlítettek, s a következő két hétben kiélezett kampányra lehet számítani.
   
Zeman mögé várhatóan felsorakozik a baloldal többsége. Hátránya, hogy bár szociáldemokrata kormányfő volt (1998-2002), a pártot elhagyta, s ma éles ellentétek vannak közötte és a szociáldemokraták vezetése között.
   
Schwarzenberg számolhat ugyan a jobboldal és a civil szféra többségének támogatásával, de hátrányára van, hogy egy nagyon népszerűtlen kormány tagja, és a koalíciós TOP 09 elnöke. A TOP 09 alelnöke, Miroslav Kalousek pénzügyminiszter jelenleg az ország legnépszerűtlenebb politikusa.
   
Három sikertelen elnökjelölt - Zuzana Roithová, Tána Fischerová és Premysl Sobotka - Schwarzenberg támogatására szólította fel híveit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.