Elnökválasztás

Csehország - Schwarzenberget támogatja a kormányzó ODS a második fordulójában

Karel Schwarzenberg, a kormánykoalícióban részt vevő TOP 09 párt elnöke, külügyminiszter támogatására szólította fel a cseheket az államfőválasztás második fordulójában kedden a legnagyobb kormányzópárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS).

2013.01.15 15:55MTI

"Amikor saját jelöltünk nem jutott tovább, mindig egy más jobboldali jelöltet támogattunk" - jelentette ki Petr Necas pártelnök-kormányfő az ODS elnökségének keddi ülése után. "Következetesek vagyunk, s ezért természetesnek tartjuk, hogy az ODS elnöksége Karel Schwarzenberg mellett állt ki" - tette hozzá Necas. Leszögezte: az ODS vezetése felszólítja a választókat, hogy a két hét múlva sorra kerülő második fordulóban Schwarzenberget támogassák.

A csehországi elnökválasztás első fordulójában Milos Zeman volt szociáldemokrata miniszterelnök és Karel Schwarzenberg külügyminiszter kapta a legtöbb szavazatot, ők jutottak be a január 25-én és 26-án sorra kerülő döntő második fordulóba. Premysl Sobotka, az ODS jelöltje a kilenc induló közül a 8. helyen végzett.

Bár Necas szerint Sobotka kudarcát nem a párt és a kormány politikája, hanem elsősorban a Václav Klaus államfő, az ODS volt elnöke által meghirdetett újévi amnesztia befolyásolta, a kudarcról a párton belül nagyon eltérőek a vélemények.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) már szombaton Milos Zeman támogatására szólította fel a választókat.

Marek Prazák, Schwarzenberg kampánystábjának szóvivője közölte, hogy a csehek körében általában csak "hercegnek" titulált Schwarzenberg a következő napokban Észak-Morvaországba és néhány más régióba látogat, ahol az első fordulóban kevesebb szavazatot kapott Zemannál.

Milos Zeman kampánystábjának szóvivője, Hana Burianová kedden úgy nyilatkozott, hogy ők a tévévitákra és a szociális hálózatokra kívánnak összpontosítani.

A prágai sajtó szerint Schwarzenbergnek nagyon sokat segített, hogy a Facebook közösségi hálózaton keresztül a fiatalok tízezrei beszélték rá egymást, hogy menjenek el szavazni, és voksukat a "hercegre" adják. Vasárnap a legnépszerűbb csehországi klubok tucatjai "Schwarzenberg-éjszakát" szerveznek, hogy a második körben is támogassák a "herceg" államfői jelöltségét.

A TOP 09 párt elnöksége kedden újabb hárommillió koronát szavazott meg Schwarzenberg kampányának finanszírozására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.