Tiltakozásul az amnesztia ellen

Számos hivatal és iskola eltávolította a cseh államfő portréját

Tiltakozásul a cseh köztársasági elnök által újévkor meghirdetett szokatlanul széles körű közkegyelem ellen számos csehországi önkormányzat és iskola eltávolította Václav Klaus portréját a hivatalokból és az osztályokból.

2013.01.07 18:36MTI

Klaus az önálló Cseh Köztársaság megalakulásának 20. évfordulója alkalmával hirdetett ki amnesztiát, amely a legutóbbi közlések szerint több mint 32 ezer személyt érint. A Median prágai közvélemény-kutató intézetnek a közszolgálati televízió számára készített és szombaton nyilvánosságra hozott felméréséből kiderült, hogy a csehek több mint 80 százaléka nem ért egyet Klaus amnesztiájával, s a megkérdezettek 90 százaléka szerint az elnöknek részletesen meg kellene indokolnia az amnesztiát. 

Az emberek 83 százaléka úgy véli, hogy a bebörtönzöttek szabadlábra kerülése után Csehországban emelkedni fog a bűnözés. A hatályos szabályok szerint a cseh köztársasági elnöknek alkotmányos joga van közkegyelmet hirdetni, azt nyilvánosan nem kell megindokolnia, de szükség van a miniszterelnök aláírására is. A legélesebb bírálatokat az váltotta ki, hogy az elnök kegyelmet adott olyan embereknek is, akik ellen már több mint nyolc éve folyik büntetőeljárás. 

Ebbe a kategóriába tartoznak azok a korábban nagy port felvert esetek, amelyek elkövetői ellen súlyos gazdasági csalások, visszaélések és korrupció megalapozott gyanúja miatt folytatnak elhúzódó vizsgálatot a hatóságok. Az ilyen embereknek adott amnesztiát a megkérdezettek 82 százaléka ellenzi. Az interneten néhány napja meghirdetett amnesztia-ellenes petíciót már több mint 90 ezer ember írta alá. 

Alkotmánybírósági beadvány is készül az ügyben. Mindehhez kapcsolódik az elnöki portrék eltávolítása. "Felbőszített minket az amnesztiája, ezért már nem akarjuk a képét látni a hivatalunkban" - állítja közös nyilatkozatában a dél-morvaországi Vysoké Pole és Zelechovice polgármestere. Josef Zicha, Vysoké Pole polgármestere szerint pénteken csak a zlíni régióban legalább húsz község elöljárója csatlakozott kezdeményezésükhöz. 

Ezt követően a felhívást a többi régió állami és önkormányzati hivatalaiba és iskoláiba is eljuttatták. A visszhang az iDnes szerint pozitív. "Klaus csalóknak és tolvajoknak adott kegyelmet, ez elfogadhatatlan" - hangsúlyozza Zicha. "A közkegyelem helyes döntés volt. Nem kívántam ezzel semmiféle egyedi eseteket megoldani, ahogy bírálóim állítják. Ha lehűlnek a kedélyek, mások is elismerik, hogy helyes volt az amnesztia kihirdetése" - reagált hétfőn Klaus nyilatkozatban a történtekre. 

Klaus közkegyelmének mértéke példátlan a Cseh Köztársaság húszéves történetében. Az államfő a múlt héten egy lapinterjúban azt is közölte, hogy második mandátuma lejártáig (március 7.) még legalább egy újabb amnesztiát kíván kihirdetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.