The New York Times

Washington lemondott arról, hogy békekötésre kényszerítse a tálibokat

Csaknem teljesen lemondtak az amerikai tábornokok és kormányzati hivatalnokok arról, hogy az afganisztáni háborút egy olyan békekötéssel zárják le, amelyre katonai nyomással kényszerítik rá a tálibokat.

2012.10.02 19:23MTI

A The New York Times keddi számában megjelent írás szerint Washingtonnak ezt az eredeti elképzelését az a sokkal szerényebb célkitűzés váltotta fel, hogy az afgánok azután állapodjanak meg egymás között, hogy a NATO- és más nyugati erők túlnyomó többsége már elhagyta az országot. A végleges rendezésbe az Egyesült Államok Pakisztánt is be kívánja vonni.

Mivel az amerikai-tálib vezetői szintű kapcsolatok létrehozására irányuló idei kísérletek kudarcot vallottak, az Egyesült Államok katonai és diplomáciai vezetői arra számítanak, hogy jelentősebb haladás csak 2014, vagyis a NATO-csapatok legnagyobb részének kivonása után várható.

Az a tény, hogy nem sikerül érdemi tárgyalásokat kezdeni a tálibokkal, hangsúlyozza, hogy milyen törékenyek annak az amerikai csapaterősítésnek a vívmányai, amelyeket 2009-ben rendelt el Barack Obama elnök. A tálibokra a pótlólagosan Afganisztánba vezényelt 30 ezernyi katona támogatásával sem tudtak megrendítő vereséget mérni.

A bírálók szerint az Obama-kormányzat azzal is megkötötte a saját kezét, hogy 2014-re tűzte ki a csapatkivonás határidejét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.