Globális felmelegedés

Kiszorítják a hópárducokat természetes élőhelyükről

A himalájai hópárducok élőhelyének 30 százaléka eltűnhet a globális felmelegedés miatt.

2012.07.17 21:30MTI

A természetes erdőhatár magasabbra tolódása veszélybe sodorhatja a különleges nagymacskák fennmaradását, ami az egész terület ökoszisztémájának felborulásához vezethet - ismertette az MTI-vel a WWF Magyarország a Természetvédelmi Világalap (WWF) legújabb, éghajlatváltozásról szóló tanulmányának eredményét.

A közlemény szerint a kutatás "elkeserítő" eredményeket mutat; a WWF szakemberei megállapították, hogy ha az üvegházhatású gázok kibocsátása nem csökken drasztikusan, a Himalája hegyláncain élő hópárducok élőhelye 30 százalékkal zsugorodhat.

A hópárduc veszélyeztetett faj, amelynek vadon mindössze 4500-6000 példánya él az egész Földön, ezek legnagyobb része Észak- és Közép-Ázsia magashegységeiben, köztük a Himalájában. Itt a hópárducok az erdőhatár felett elhelyezkedő alpesi területeken élnek mintegy 4-5000 méter magasságban, ahol szabadon vadászhatnak zsákmányukra. A globális felmelegedés miatt azonban a hegységek klímája megváltozik, nedvesebbé és melegebbé válik, ez pedig a természetes erdőhatár felfelé húzódását jelenti. Így az erdők megjelenhetnek az alpesi területeken is, ahol a hópárducok élnek, ezzel pedig kiszorítják a ragadozókat természetes élőhelyükről - figyelmeztet a nemzetközi zöldszervezet.

Ha az erdőhatár olyan ütemben húzódik felfelé, ahogy az a kutatásunkból látszik, akkor a hópárducok hamarosan élőhely nélkül maradhatnak - idézi a közlemény Jessica Forrestet, a WWF szakértőjét, a tanulmány egyik szerzőjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.