Már a nagyközönség is láthatja őket

Hópárduc hármas ikrek születtek a bázeli állatkertben

Hármas ikreket szült a bázeli állatkert Mayhan nevű hópárduca nyolc hete, a kölyköket szerdán mutatták be először a nagyközönségnek.

2011.06.15 21:27MTI

Mayhant és az ikrek apját, Patort az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége fajvédelmi programja keretében pároztatták január közepén - közölte a svájci állatkert.
   
A hópárduc veszélyeztetett faj, becslések szerint csupán 4-6 ezer példány él a vadonban, leginkább Közép-Ázsia hegyvidékein és a Himalájában.
   
A vadonban élő állatoknál is januártól március közepéig tart a párzási időszak. A terhesség körülbelül 100 napos. Az anya teje ötször zsírosabb a tehénénél, így biztosít kicsinyeinek elegendő energiát a hideg ellen.
   
Mivel fogságban is jól szaporodik, ezért a faj megóvásában az állatkertek is segítenek. Megközelítőleg 500 példány él a világ mintegy 150 állatkertjében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.