Olvadnia "kéne"...

Nő a Himalája jege - de mitől?

Gyarapodnak a Himalája legnyugatibb részének gleccserei a globális felmelegedés ellenére.

2012.04.16 22:26MTI

Dacolva a globális felmelegedéssel, gyarapodtak a Himalája nyugati térségének gleccserei 1999 és 2008 között - mutatták ki francia kutatók.

A kínai-pakisztáni határ térségében húzódó Karakorum-hegységben kis mértékben híztak a gleccserek tíz év alatt - olvasható a Nature Geoscience szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban. A Grenoble-i Egyetem kutatói háromdimenziós térképet készítve a térségről úgy becsülik, hogy évente 0,11-0,22 métert gyarapodtak a Karakorum gleccserei.

"...A Karakorum gleccsereinek kis mértékű gyarapodása a 21. század elején azt jelzi, hogy a (Himalája) középső és keleti részén tapasztalt gleccsercsökkenés nem tipikus jelenség a helység egészét tekintve" - olvasható a tanulmányban.

A francia kutatók adatai megerősítik egy korábbi német-amerikai kutatás eredményeit, amely szintén megállapította, hogy a Karakorum-hegylánc gleccserei nem követik a gleccserek elmúlt három évtizedes csökkenésének globális trendjét.

A Karakorum hegységet 19 950 négyzetkilométeren borítják gleccserek. Ebben a hegységben van a világ második legmagasabb pontja, a K2.

A globális felmelegedés hatása a Himalája térségében ellentmondásos azóta, hogy az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) 2007-es jelentésében tévesen állította, hogy a Himalája gleccserei 2035-re eltűnhetnek. A testület a hibát 2010-ben elismerte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.