Irány a Tsartse?

Újabb kísérlet a Himalája egyik "szűz" csúcsának meghódítására

Újabb kísérlet indult a Himalája egyik még "szűz" csúcsának, a Tsartsénak a meghódítására, ezúttal Ticu Lacatusu neves román hegymászó próbálja meg elérni a 6346 méter magas ormot.

2012.04.15 23:26MTI

Lacatusu az első románként ért fel korábban a 8848 méteres Mount Everestre, a világ legmagasabb hegycsúcsára, és meghódította már mind a hét kontinens legmagasabb pontját. Expedíciója pénteken vette kezdetét, a tervek szerint társaival május 18-án ér a Tsartse csúcsára.

A Tsarste a Mukut Himal hegytömbben magasodik Nepálban, közel a kínai határhoz, Tibet területéhez. Lacatusu csapatával először egy 6100 méteres csúcsot akar megmászni az Annapurna közelében a felkészülés részeként.

Bár nem a legmagasabb, a nyolcezres hegycsúcsoknak még csak a "nyomába sem ér", a Tsartsét eddig senki nem mászta meg, noha francia, német, japán és amerikai expedíciók is indultak már meghódítására. A hegymászókat rendszerint kockázatos időjárási viszonyok hátráltatják a Tsartse leigázásában.

Lacatusu német társakkal már korábban - 2006-ban - is próbálkozott, de nem járt sikerrel. Elsőként megmászott viszont akkor egy közeli csúcsot, a 6403 méteres oromnak az Európa-csúcs nevet adta.

A román hegymászó most abból az alkalomból indult útnak, hogy megünnepelje első nyolcezres sikerének évfordulóját: 1992 nyarán ő volt az első román, aki nyolcezer méter fölé ért, a 8047 méteres Broad Peaket mászta meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.