Összesen 14-szer mászta meg eddig a csúcsot

Rekordot döntött: 9 nap alatt 3-szor a Himalája csúcsán!

Egy nepáli serpa döntötte meg a lerövidebb időn belüli csúcshódítás rekordját: 9 nap leforgása alatt összesen háromszor jutott fel a Mount Everest - más néven Csomolungma - csúcsára.

2012.06.05 13:29MTI

Bő egy hét alatt háromszor járta meg a világ tetejét az 51 éves nepális serpa, Kame Sherpa: május 19-én, 23-án és 27-én is feljutott a hivatalos mérések szerint 8848 méter magas Mount Everest, vagy helyi nyelven Csomolungma tetejére. Korábban eddig ez senkinek nem sikerült, sem hegymászóknak, sem az őket kísérő teherhordóknak egy hónapnál rövidebb idő alatt.

Bár Kame Sherpa ebben a "kategóriában" új rekordot állított fel, a legtöbbször a csúcsra jutó kísérő mégsem ő, élete során eddig "csak" tizennégyszer mászta meg a legmagasabb hegycsúcsot. Ebben a tekintetben a rekorder egy nála egy évvel idősebb férfi, akit a helyi szokásoknak megfelelően Apa Sherpának neveznek: ő már 21-szer nézett le a Föld legmagasabb pontjáról, amelyet 57 évvel ezelőtt nyitották meg a hegymászók előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.