Csúcs ez a zene!

Rekord a világ tetején: a Himaláján koncerteztek

Közel hétezer méter magasan szólalt meg a zene a Himalája egyik csúcsán: a zenészek rekordot akartak dönteni az eddigi legnagyobb magasságban előadott koncerttel.

2012.06.01 15:29MTI

Az együttes negyven percig zenélt a Mount Everest (Csomolungma) közelében magasodó, 6654 méteres nepáli Mera-csúcson. Még közönségük is volt: 15 hegymászó. "Az ujjaim lefagytak. Pár perc után nehéz volt pengetni a gitárt, de nem hagytam abba. Úgy éreztem magam, mint egy 90 éves, akinek asztmája van" - mesélte el a csoport vezetője, Oz Bayldon a nepáli fővárosban, Katmanduban.

Az önkéntesekből szerveződött tíztagú nemzetközi zenésztársaságból csak nyolcan értek fel a csúcsra, ketten ugyanis magassági betegséget kaptak. A zenekar három gitárját és technikai felszerelését helyi teherhordók cipelték fel. A zenei csúcskísérletben a muzsikusok felváltva zenéltek.

A Londonban élő ausztrál Bayldon lelkesen ecsetelte a hegycsúcsokkal övezett csodálatos kilátást, amely a szemük elé tárult. "Olyan volt, mintha egy festményt láttunk volna" - idézte fel. Mint hozzáfűzte: három saját szerzeményét adta elő odafent, illetve egy nepáli dalt.

Fotó: Richard Taylor


A francia J.B. Tilon szintén azt állította, hogy bár teljesen elkészült erejével, mire feljutott, a panoráma láttán visszanyerte energiáját. "A legcsodálatosabb táj, amelyet valaha láttam. Mintha a felhők fölött lettünk volna" - közölte. Bevallotta azonban, hogy öt percig bírta a zenélést: egy francia dalt énekelt.

A zenészek fellépésükkel 35 ezer fontot gyűjtöttek egy nepáli jótékonysági szervezet számára, amely árvaházat létesít az összegből.

A világrekordokat jegyző Guinness-szerkesztőség szerint eddig a tíz német és bolíviai zenészből verbuválódott Musikkapelle Roggenzell együttes tartotta a magasban zenélés csúcsát: ők a 6069 méret magas bolíviai Mount Acotangót mászták meg a rekordért. Bayldonék teljesítménye egyelőre hitelesítésre vár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.