Svájc

Eutanáziáról pro és kontra

A "haláljogi" aktivisták reményei szerint ahogy a népesség öregszik, egyre több ország fog biztosítani végstádiumban lévő halálos betegeknek jogot a segítséggel végrehajtott öngyilkossághoz. Az eutanázia ellenzői azonban szeretnék megállítani ezt a trendet; a két álláspont képviselői két, egyidejűleg tartott konferencián vitatják meg Svájcban az előttük álló feladatokat és lehetséges stratégiákat.

2012.06.13 16:42MTI

Az eutanázia engedélyezése mellett kardoskodókat 55, a világ minden tájáról érkező nonprofit szervezet képviseli a háromnapos konferencián, amelyet az egyik legnevesebb eutanáziapárti szervezet, a svájci Exit harmincadik "születésnapja" alkalmából rendezett a Világszövetség a Jogért a Halálhoz. Svájcban már 1942 óta legális a segítséggel végrehajtott öngyilkosság, amennyiben a betegnek olyasvalaki segít, aki nem orvos, és akinek nem fűződik érdeke a páciens halálához. A "kegyes gyilkosságnak", tehát az eutanáziának az a változata, amikor nem a beteg adja be magának a halált okozó szert, csak Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban és az amerikai Oregon szövetségi államban engedélyezett.

"A segítséggel végrehajtott öngyilkosság ügyének helyzete országonként változik. A konferencia célja főleg az, hogy a résztvevők eszmét cserélhessenek a lobbizásról, a politikai feladatokról és a figyelemfelkeltés módjairól" - mondta el Bernhard Sutter, az Exit alelnöke. Bár a konferencia nagy része csak a világszövetség tagjai számára nyitott, pénteken érdeklődők is részt vehetnek egyebek mellett olyan előadásokon, amelyeken a szeretteiket halálba kísérők számolnak be tapasztalataikról. "Nagyon sok embert foglalkoztat a téma, például mert Alzheimer-kórban szenvednek, de azt is sokan kérdezik, hogy miként zajlik az utolsó nap" - nyilatkozta Sutter.

Ted Goodwin, a világszövetség amerikai elnöke szerint jót tehet az eutanázia ügyének, hogy Francois Hollande, Franciaország új elnöke szigorú feltételek betartása mellett támogatja a kegyes halált. "Ha Franciaországban engedélyezik, akkor azt hiszem Németországban is fogják. Az pedig nagyot változatna a dolgok jelenlegi állásán" - mutatott rá Goodwin. Az aktivista kifejtette: jelenleg az egészségügyi kiadások fele az emberek életének utolsó három-hat hónapjára esik, s nagyrészt olyan kezelésekre megy el a pénz, amelyek nem változtatnak a betegség lefolyásán.

Az eutanáziáért küzdő civil szervezetek mellett pénteken a Koalíció az Eutanázia Megelőzéséért nevű csoportosulás is konferenciát tart Zürichben. "Az egyre növekvő egészségügyi költségek és az idősek mind gyakoribb elmagányosodása mellett a segítséggel történő öngyilkosságok megszervezése képezi az öngyilkosság melegágyát" - hangsúlyozta Roland Graf atya, a Human Life International nevű, az abortusz, fogamzásgátlás, szexuális felvilágosítás és az eutanázia témákban kampányoló szervezet vezetője. "Egyre növekszik a nyomás azokon az embereken, akik már nem képesek azt adni a társadalomnak, amit az elvár tőlük. Egyre inkább úgy érzik, hogy terhet jelentenek a hozzátartozóik és a társadalom számára" - tette hozzá Graf.

2009-ben 300 ember követett el segítséggel öngyilkosságot Svájcban; ez a szám csaknem hétszeres növekedést jelent az 1998-as adathoz képest. Svájcban egy nonprofit szervezet, a Dignitas segítségével arra is lehetőség nyílik, hogy külföldiek kérjenek "kegyes halált". 1998 és 2011 között a Dignitas 1169 külföldinek segített meghalni, közülük 664-en Németországból, 182-en Nagy-Britanniából és 117-en Franciaországból érkeztek. Az "öngyilkos turizmus" terjedése miatt már többször felmerült az eutanáziát megengedő törvények módosítása, 2010-ben azonban a svájciak leszavazták a szigorítást és az ilyen célú beutazások megtiltását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.