A rettegett kastély makettje lesz látható

Holokausztmúzeumba kerül a náci "eutanáziakastély" makettje

Amerikai múzeumba kerül a hartheimi reneszánsz kastély makettje, amely a második világháború idején egyike volt a náci Németországban üzemelő hat eutanáziaközpontnak.

2010.11.08 09:45MTI

William C. Eacho, az Egyesült Államok bécsi nagykövete hivatalos ünnepségen, pénteken vette át a rettegett kastély makettjét, amelyet a Los Angeles-i holokausztmúzeumban állandó kiállításon mutatnak be.

"Ez a makett emlékeztet minket, hogy mi történik akkor, amikor a társadalom elveszti a morális iránytűjét és az emberi lélek belső tartását"
- mondta a nagykövet az osztrák külügyminisztérium által rendezett ünnepségen, hozzátéve, hogy azért kell együttműködni, hogy soha többé ne ismétlődhessék meg a vészkorszak.

Az eutanáziaközponttá átalakított kastély makettje

Eleinte a német elmegyógyintézetek lakóit, rokkantakat és szellemi fogyatékosokat szállították az eutanáziaközponttá átalakított kastélyba, később azonban a közeli lágerek deportáltjait is itt ölték meg.

Velük együtt a nácik 1940-44 között mintegy 30 ezer embert irtottak ki a hartheimi kastélyban.

A kastély modelljét 2003-2004-ben készítette Helmut Gsöllpointer képzőművész, és elkészülte óta a hartheimi kastélyban kialakított emlékhely része volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.