Az eutanázia amerikai élharcosa 83 éves volt

Elhunyt Dr. Halál

Ügyvédje közölte: nyolcvanhárom éves korában meghalt Jack Kevorkian orvos, az eutanázia, a halálba segítés legfőbb amerikai szószólója.

2011.06.03 17:47MTI

Mayer Morganroth elmondása szerint Kevorkian pénteken reggel hunyt el a Michigan állambeli Royal Oak kórházában, ahol két hete kezelték őt vese- és szívproblémákkal.
   
Az örmény születésű patológus orvos Kevorkian már jóval azelőtt elkezdett foglalkozni a halállal, hogy agresszív szószólója lett a halálba segítésnek. Eutanáziát hirdető kampányát 1990-ben indította el, lehetővé téve egy Alzheimer-kóros betegnek, hogy az általa épített, öngyilkosságot segítő géppel véget vessen az életének.
   
Rozsdásodó Volkswagen furgonjával keresztül-kasul autózta Michigan államot, mindenhová magával víve a különleges gyógyszeradagoló berendezést. 1990 és 1998 között saját bevallása szerint több mint 130 halálos betegnek segített az öngyilkosságban, s közben négyszer is sikerült kibújnia a michigani államügyészek keze közül. A kegyes halálba segített pácienseinek többsége középkorú nő volt.
   
A Dr. Halálként elhíresült Kevorkiant végül annak alapján ítélték el, hogy a CBS News egyik tv-adásában bemutattak egy felvételt, amelyen látható volt, hogyan adja be a halált okozó gyógyszereket egy 52 éves, gyógyíthatatlan betegnek.
   
Ez utóbbi esetért 1999-ben 10-től 25 évig terjedő börtönre ítélték. Büntetéséből nyolc év raboskodás után, 2007. június 1-jén szabadult, egyes források szerint gyógyíthatatlan betegségére tekintettel. Szabadlábra helyezésének feltételéül megígérte, hogy többé egyetlen öngyilkosságban sem segédkezik.
    
A már idős Kevorkian a börtön után visszatért a közéletbe: időről időre előadásokat tartott, és 2008-ban képviselőnek jelöltette magát a kongresszusba, de körzetében alig néhány százaléknyi szavazatot kapott. Tavaly került be ismét a hírek világába, miután az HBO társaság dokumentumfilmet készített róla. Mozifilm is készült az életéről Al Pacino főszereplésével, You Don,t Know Jack címmel.
   
A Reuters televíziójának adott 2010. júniusi interjújában a halálhoz való jog szószólója egyebek közt azt mondta, éppúgy fél a haláltól, mint bárki más. Kijelentette, hogy a világ képmutatóan viszonyul a halálhoz és az önkéntes eutanáziához. Azt mondta, az orvosok ma már a fogantatásba is "belekontárkodnak".
   
"Ha segíthetünk az embereknek a világra jövetelben, miért ne segíthetnénk őket a világból való távozásukban?"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.