Elutasították az eutanázia betiltását

Svájc marad a halálturizmus fellegvára

A svájci Zürich kanton vasárnap népszavazáson - a szavazók mintegy 80 százalékának voksával - elutasította az eutanázia betiltását vagy akár korlátozását.

2011.05.15 23:36MTI

Az első adatok szerint nem kapott többséget sem az eutanázia (kegyes halál) általános betiltása, sem az, hogy azt csak a kanton lakóinak engedélyezzék.

A referendum kezdeményezői a "halálturizmusnak" akartak véget vetni, ugyanis sok külföldi érkezik Svájcba meghalni az eutanázia engedékeny szabályozása miatt.

Az ország legnagyobb kantonjában a konzervatív Szövetségi-Demokratikus Unió (EDU) és az Evangélikus Néppárt (EVP) szervezte a referendumot, míg Svájc összes nagyobb pártja elvetette mindkét korlátozási javaslatot.

Az alpesi országban engedélyezett a passzív eutanázia, ha nem "egoista indítékok" húzódnak meg mögötte. A külföldiek elhalálozását is kísérő Dignitas szervezet adata szerint 2010 végéig összesen 1138 ember vette igénybe a szervezet segítségét. Főként németek, britek és franciák használják ki a svájci liberális szabályozást.

A svájci kormány mindazonáltal szigorítani akar a törvényeken és csak gyógyíthatatlan betegségben szenvedőknek engedélyezné a halálba átsegítést. A jövőben sem zárnák ki a külföldieket, de előírnák, hogy a svájci orvos, aki felírja a halálos adag altatót, bizonyos időn belül kétszer kell találkozzon a pácienssel, hogy meggyőződhessen akaratáról.

Az eutanázia csupán Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban és Oregon amerikai szövetségi államban engedélyezett törvényileg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.