Mindenkinek jár?

Eutanázia: Amikor a halál luxussá válik...

Egyre több európai országban kerül terítékre a kegyes halál legalizálása. Az eutanázia támogatói azt szeretnék, ha a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők számára lehetővé válna a méltóságos halál.

2010.02.17 08:53globusz.net

A legalizálás hívei előszeretettel hivatkoznak Svájcra. Deborah Ball és Julia Mengewein, a The Wall Street Journal publicistái azonban arról számol be, hogy Svájcban is egyre többen kifogásolják az eutanázia gyakorlatát, amelyet a mozgalom vezére alapvető emberi jognak tekint, és az egészséges emberekre is kiterjesztené. Mivel az európai országok többségében a törvények tiltják a halálba segítést, minden évben tucatjával érkeznek a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők Svájcba, ahol legális az aktív eutanázia.

A kegyes halál hívei előszeretettel hivatkoznak az alpesi ország szabályozására, és azt szeretnék, ha hasonló szellemű törvényeket fogadnának el Európa többi országában is. Deborah Ball és Julia Mengewein riportjából azonban kiderül, hogy a svájci eutanázia központokban sem kegyes a halál. Az alpesi országban ugyanis az eutanáziát végző szervezeteket megtűrik, de nem támogatják.

A Dignitas, a legismertebb eutanáziaközpont a város szélén található ipari övezetben, bordélyházak közvetlen szomszédságában működik, mivel a városvezetés a belső kerületekben nem adott működési engedélyt számára. A külvárosban berendezett lakás barátságtalan és kényelmetlen. De még mindig lakályosabb, mint a korábbi helyszínek, például Minelli lakása, hotelszobák vagy az autók, amelyekben szintén végeztek halálba segítést.

A The Wall Street Journal publicistái kitérnek rá, hogy sokan az eutanázia lelkes hívei közül sem ismerik a Dignitas alapítóját, Ludwig Minellit. A svájci jogász nézetei valószínűleg még a halálba segítés aktív változatainak legalizálását támogatókat is megdöbbentenék. A többség ugyanis kizárólag a halálos, illetve az életminőség visszafordíthatatlan romlásával járó gyógyíthatatlan betegségekben szenvedők számára tenné lehetővé az eutanáziát. Minelli ennél sokkal radikálisabb álláspontot képvisel: szerinte nem csak a betegségben szenvedőket, de az egészséges embereket is megilleti a halál joga. A Dignitas alapítója, aki mellékállásban emberi jogi aktivista, tavaly kifejtette, hogy szerinte az egészséges emberek számára is lehetővé kellene tenni a kegyes halált.

„Az eutanáziához való jog minden beszámítható embert meg kellene, hogy illessen. Az öngyilkosság fantasztikus lehetőség az ember számára" - nyilatkozta. Minelli szerint a szeretteiket elvesztők gyakran nagyobb szenvedésnek vannak kitéve, mint a betegségben szenvedők, ezért helyes lenne, ha ők is választhatnák a kegyes halált. Sőt, a svájci jogász szerint abban sincs semmi kivetnivaló, ha valaki egyszerűen megunja az életet.

„El kell foganunk, hogy az egészséges embereknek is lehetnek jó okai az élet befejezésére" - állítja Minelli, hozzátéve, hogy a halálhoz való jogot valójában alapvető emberi jognak kell tekinteni. A Dignitas eddig több mint ezer embert segített a halálba. Az elmúlt két évben olyanokat is, akik nem szenvedtek halálos betegségben. Kritikusok szerint Minelli szélsőséges nézetei is közrejátszanak az eutanázia társadalmi elutasításában: az embereket elriasztja a gondolat, hogy egészséges emberek is választhatják a kegyes halált, ezért inkább a halálos betegek szenvedésének megrövidítését sem támogatják.

A Dignitas működése Svájcban is nagy vitákat váltott ki. Egyre több politikus követeli a hatályban lévő túlzottan liberális szabályok szigorítását annak érdekében, hogy kizárólag a súlyos betegségekben szenvedők élhessenek az eutanázia lehetőségével. A svájci törvényhozás márciusban szavaz a javaslatról. Felvetődött az is, hogy legalább a külföldiek számára tiltsák meg, hogy a Dignitashoz forduljanak. Minelli ezt a javaslatot ellentétesnek tartja az alapvető emberi jogokkal, és a külföldiek kizárását az eutanáizából a nácizmus elől menekülő zsidók befogadása ellen hozott svájci törvényekhez hasonlítja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.