Segítség az öngyilkossághoz

Eutanázia héliummal

Nagy vitákat robbantott ki az eutanáziát végző Dignitas szervezet legújabb gyakorlata a Svájcban. Az ottani bíróság adatai szerint ugyanis egy ideje héliummal nyújtanak segítséget az öngyilkossághoz.

2008.04.14 19:37medipress.hu

A Dignitas a légballon-gázt február közepe óta vezette be az eutanáziához, ami Svájcban egyébként nem büntetendő. Az eljárás során a betegek egy héliummal töltött műanyag zacskót húznak a fejükre és megfulladnak, mondta a legfőbb államügyész a DRS rádióadónak. A Dignitas ezzel az új módszerrel az orvosokat, mint ellenőrző szervet kikapcsolta, akik eddig gyógyszer felírásával felügyelték az eutanáziát.

Eddig négy ilyen eset került napvilágra. Az államügyészség szerint a Dignitas rögzíti az emberek halálát és a filmeket átadják a bíróságnak. A héliummal való öngyilkosság videóképei döbbenetesek, mondta a főállamügyész. A haldoklók „több tíz percen át” rángatóznak. A halálbasegítés Svájcban nem büntethető, amennyiben a segítőnek nem róható fel önző indíték.

A zürichi egyetem szociáletikai intézetéből Johannes Fischer etikus az új módszert az SDA szerint „etikailag abszolút vállalhatatlannak” nevezte. Rudof Güntert, a zürichi öngyilkossági segély egyesület elnökségi tagja megvédte az új módszert. Szerinte ugyanis az „biztos”, továbbá „gyorsan és fájdalommentesen” hat. A beteg egy perc után elájul, mivel a hélium oxigént von el a szervezetből. Két perccel később leáll a szívműködés is. Az orvosi ellenőrzés kihagyása pedig szerinte megkönnyíti az eljárást mind a betegnek, mind segítőjének.

A Dignitast Németországban évek óta bírálják. A szervezet ellen utoljára november elején emeltek súlyos kifogásokat két autóban, illetve parkolóban történt eset miatt. A Dignitas saját adatai szerint egyedül 2006-ban 195 embernek nyújtott segítséget eutanáziához, a betegek több mint fele német volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.