Osztrák-svájci és brit-svájci megállapodás terv sz

Adóamnesztia - a svájciak bizakodnak

Bízik az osztrák-svájci és a brit-svájci adóamnesztia-megállapodás parlamenti jóváhagyásában a svájci elnök, míg Németország esetében továbbra is optimista, de nem zárja ki a népszavazás lehetőségét egy pénteki bécsi nyilatkozata szerint.

2012.05.25 14:31MTI

Eveline Widmer-Schlumpf az osztrák államfővel tartott megbeszélése után egy sajtótájékoztatón elmondta mindhárom adóamnesztia-megállapodás a jövő héten kerül a svájci törvényhozás elé. Mint mondta, arra számít, hogy a brit és az osztrák egyezményt változtatás nélkül jóváhagyja a parlament, azok nem kerülnek népszavazásra. A hasonló német-svájci egyezmény esetében nem zárható ki, hogy az népszavazás tárgya lesz - tette hozzá.

Az osztrák egyezmény így a terveknek megfelelően 2013 elején léphet életbe. Az osztrák ellenzék bírálja az áprilisban aláírt megállapodást, szerintük az gyakorlatilag legitimálja az adóelkerülést. Az osztrák kormány ezzel szemben arra törekedett, hogy mielőbb tető alá hozza a szerződést, mert az abból várt bevétel a tavasszal elfogadott költségvetési konszolidációs csomag egyik fontos összetevője.

A svájci kormányforma sajátosságai miatt a kormányelnöki és a pénzügyminiszteri tisztséget is betöltő Widmer-Schlumpf kiállt a megállapodás mellett. Mint mondta, csak a svájci jog szempontjából tudja megítélni azt, de eszerint az nem alkotmányellenes, ugyanis megfelel a gazdasági teljesítmény szerinti arányos adózás elvének. A svájci szövetségi elnök úgy vélekedett, az adó befizetésén van a hangsúly, ebből a szempontból nem döntő kérdés, hogy az osztrák hatóság megismeri-e az adózó nevét.

Heinz Fischer osztrák elnök azt mondta, noha egyelőre hivatalosan nem ismertették vele a készülő osztrák jogszabályt, a maga részéről eddig nem látja negatív hatásait az egyezménynek.

Widmer-Schlumpf Kijelentette, nem tapasztalható szokatlan pénzkiáramlás a külföldiek svájci bankszámláiról. Az osztrák ellenzéki pártok korábban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a 2013-as hatályba lépésig a számlatulajdonosoknak lehetőségük lesz más országba "menekíteni" a pénzüket.

Az egyezmény célja a svájci banktitok által védett és eddig az osztrák adóhatóság elől rejtve maradt bankszámlák megadóztatása és legalizálása. Az ügyfelek választhatnak, hogy névtelenségük megőrzése mellett egy visszamenőleges, 15-38 százalék közötti átalány jellegű adót von le tőlük a bank, vagy pedig önként bevallást tesznek az osztrák hatóságnál Svájcban tartott vagyonukról. Az első lehetőség választása egyben felmentést jelent az adóelkerülésért egyébként kiszabható büntetés és a hatósági vizsgálat alól. A bankok továbbra sem közölnek adatokat ügyfeleikről az osztrák hivatalos szervekkel.

Ausztria az első évben egymilliárd eurós bevételt vár az egyezménytől. 2014-től évente további mintegy 50 millió euróval számolnak a bankszámlák után fizetendő 25 százalékos kamatadóból, amiről szintén a megállapodás rendelkezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.