"Túl sok a német az országban"

Németellenes kirohanás a svájci parlamentben

Nem csitul Svájcban a bevándorlással kapcsolatos vita. Közvetlenül azután, hogy a parlament jóváhagyta az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott nyolc kelet-közép-európai országból érkező bevándorlók számának korlátozását, csütörtökön egy képviselőnő németellenes kirohanása kavart vihart.

2012.04.26 19:23MTI

A konzervatív Svájci Néppárt fiatal képviselőnője, Natalie Rickli ugyanis egy televíziós  vitában  kerek-perec azt hangoztatta, hogy "túl sok a német az országban". Rickli szerint mindez hátrányosan hat a svájci munkaerőpiacra, az iskolai oktatásra, az infrastruktúrára,  a tömegközlekedésre, valamint a lakbérekre.
   
A 35 éves képviselőnő - aki 2007 óta tagja a svájci törvényhozásnak -  az általa említettek kapcsán mulasztásokkal vádolta a kormányt.
   
A svájci németek szövetsége bírálta Ricklit. A szövetség alapítója, Matthias Estermann annak a nézetnek adott hangot, hogy a képviselőnő az általa mondottakkal pártpolitikai célokra kívánja  kihasználni a lakosság körében tapasztalható, bevándorlás-ellenes hangulatot. Az emberek így gondolkoznak, de nyíltan mindezt nem mondják ki - fogalmazott  Estermann.
   
Az ország nagyságához viszonyítva erős a bevándorlás Svájcba, ami aggodalmat kelt. A 7,9 milliós alpesi országban  1,8 millió külföldi él. A szövetségi statisztikai hivatal csütörtöki beszámolója szerint a külföldiek közül legtöbben Olaszországból, valamint Németországból érkeztek, számuk 290 ezer, illetve 270 ezer. A határ menti Baden-Württemberg tartományból  naponta több tízezer ingázó jár át Svájcba. Legtöbben közülük a vendéglátóiparban dolgoznak, egy részük azonban magasabb képzettséget követelő területeken.
   
A napokban az Európai Unió, illetve az érintett országok bírálatát váltotta ki az a svájci kormányintézkedés, amelynek értelmében - egy úgynevezett védzáradékot életbe léptetve -  Svájc május 1-jétől jelentősen korlátozza az engedélyezett bevándorlói létszámot nyolc kelet-közép-európai uniós tagállamból. A kormány javaslatát a parlament szerdán hagyta jóvá, az éves kontingenst mostantól 2180-ban szabva meg. A szóban forgó országokból - beleértve Magyarországot is  - az elmúlt években összesen mintegy 6000 bevándorló érkezett Svájcba.
   
A parlament döntése értelmében a korlátozás egyelőre egy évig lesz érvényben, és jövő áprilisban felülvizsgálják azt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.