17 év után született ítélet

Két év fogházat kapott Viszkis unokaöccse

Két év fogházat kapott a Viszkis néven elhíresült bankrabló unokaöccse, két, 1993-ban Ambrus Attilával közösen elkövetett fegyveres pénzintézeti rablás miatt a Fővárosi Ítélőtáblán, kedden.

2010.03.09 13:19MTI

A jogerős ítélet szóbeli indoklásában Czine Ágnes tanácselnök kiemelte: az elévülés határát megközelítő időmúlás miatt nagyon különös ügyről van szó. A férfi egészen fiatalon, 1993 nyarán Ambrus Attilával közösen, az ő hatására, kezdeményezésére és irányítása alatt vett részt két fegyveres pénzintézeti rablásban Magyarországon, amelyek során mintegy 3 millió forintot zsákmányoltak. Ezután a fiatalember "kiszállt", visszatért szülőhazájába, Romániába, s az eltelt több mint másfél évtized során egy kis faluban törvénytisztelő életet élt, családot alapított, gyermekeket nevelt.

Dolgozott például a Budapest-Csíkszereda között közlekedő buszjáraton vezetőként és jegykezelőként. V. László Leventét 2008 őszén kerítették kézre a román hatóságok, majd átadták Magyarországnak, ahol tavaly őszig, az elsőfokú ítélet kihirdetéséig előzetes letartóztatásban volt. A viszkis unokatestvére első fokon 3,5 év fegyházat kapott, továbbá mellékbüntetésként 5 évre kiutasították Magyarországról. Azt a döntést az ügyészség tudomásul vette, a védelem azonban enyhítésért fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett másodfokú döntésében jelentősen enyhítette a büntetést, és jogerősen 2 év fogházban letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a férfit, a kiutasítást pedig mellőzte. A tábla szóbeli indokolása szerint nyomatékos enyhítő körülmény a tetemes, elévüléshez közeli időmúlás, a vádlott beismerése, megbánása, törvénytisztelő életmódja, továbbá, hogy fiatalon, unokatestvére, Ambrus Attila befolyása alatt követte el a bűncselekményeket.

Ugyanakkor a másodfokú bíróság szerint mégsem maradhat következmények nélkül a két súlyos, erőszakos bűncselekményben való részvétel. A romániai férfi büntetését, a vonatkozó nemzetközi egyezmények szerint, szülőhazájában hajtják végre, de a fogva tartásban töltött csaknem egy évet feltehetően beszámítják a román hatóságok.

A férfit egyébként az unokatestvére buktatta le évekkel a cselekmények után, az elfogásakor tett vallomásaiban. A viszkis rabló néven ismertté vált Ambrus Attilát 1999-ben fogták el a magyar hatóságok és mintegy félszáz, 1993 és 1999 között elkövetett fegyveres pénzintézeti rablás, illetve más bűncselekmények, például fogolyszökés miatt ítélte 2002-ben a Legfelsőbb Bíróság jogerősen 17 év fegyházra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.