Rendőrségi és BM-es kapcsolatokra derült fény

Zushlag: "Az ügyésznőnek már b....ta az agyát"

A Zuschlag-per hétfői tárgyalási napján Fodor Endre tanácsvezető bíró lehallgatott telefonbeszélgetéseket olvasott fel és játszott le; az derült ki, hogy az elsőrendű vádlott a rendőrséggel és belügyminisztériumi dolgozóval is kapcsolatot tartott a nyomozás időszakában.

2008.11.17 13:49MTI

A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó perben hétfőn ismertetett beszélgetések 2007 elején zajlottak Őri András negyedrendű és Zuschlag János elsőrendű vádlott között.

Zuschlag több alkalommal megnyugtatta a negyedrendű vádlottat; szava szerint "én a rendőrséget tudom fogni". "Tudom, hogy a Lusztignak más dolgai is vannak, de azért szerencsés lenne, hogyha tájékozódna a dologban" - mondta Őri.

Zuschlag megnyugtatta. "jó majd telefonálok".

Őri hozzátette: "csak azért mondom, hogy messzemenőkig ne érezze azt, hogy rendben van minden, mivel házkutatás is történt".

Zuschlag azzal nyugtatta meg Őrit, hogy "ebben nem lesz bíróság, csak arra jó, hogy megrovást adjon az ügyész neked". A Kiskunhalasi Ügyészség feljelentésére a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon 2005-ben indult nyomozás két év alatt nem tudott konkrét eredményt elérni, ezért a rendőrök be akarták fejezni. Zuschlag megjegyezte: "az együttműködés olyan alacsony volt a rendőrség részéről, hogy az ügyésznőnek már b....ta az agyát".

A bíróság előtt felolvasott lehallgatott beszélgetésekből és Lados István másodrendű vádlott korábbi vallomásából kiderült, hogy az ügyészség - miután észlelte, hogy a rendőrhatóság nem hajtja végre, illetve nem megfelelően hajtja végre az ügyben adott írásos és szóbeli rendelkezéseket -, utasítást adott arra, hogy vonják ügyészségi hatáskörbe a nyomozást.

A perben lejátszott telefonbeszélgetések alapján egyértelművé vált - és ezt korábban ő maga el is mondta -, hogy Zuschlag Jánost valaki értesítette a telefonok lehallgatásáról.

Fodor Endre tanácsvezető bíró bejelentette: a per későbbi szakaszában le fogja játszani azt a telefonbeszélgetést, amelyben Zuschlag János beszélget a nyomozásról az akkor a Belügyminisztériumban dolgozó Lusztig Péter MSZP-s országgyűlési képviselővel.

Lusztig Péter Baranya megyei rendőrfőkapitány, majd 1994-98 között az MSZP országgyűlési képviselője, később pedig Lampert Mónika belügyminiszter kabinetirodájának munkatársa volt. A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre. Zuschlag János - aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt - 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.