Civil egyesületek pénzét tüntették el

Zuschlag-ügy: A vádat alátámasztó telefonbeszélgetéseket játszottak le

A civil egyesületek pályázatokon elnyert pénzeinek törvénytelen felhasználását bizonyító, a vádhatóság állításait megerősítő, lehallgatott telefonbeszélgetéseket olvasott fel és játszott le a Zuschlag-ügy csütörtöki tárgyalásán Fodor Endre tanácsvezető bíró.

2008.11.13 12:37MTI

A 2007 januárjában lehallgatott, Zuschlag János elsőrendű vádlott és Katus Ferenc harmadrendű vádlott között lezajlott telefonbeszélgetések megerősítik a vádhatóság állításait, azt, hogy Katus Ferenc tudott a pályázatokról, a hamis számlázásokról, sőt Zuschlag szavai szerint a pénzekből is részesedett. 

A beszélgetésből kiderült, hogy Katus Ferenc 2007 januárjában már aggódott, mert házkutatást tartottak nála, és nem akarta a 2006-ban elnyert pályázati pénzekhez a hamis elszámolásokat elkészíteni. Zuschlag azt mondta neki, hogy a - meg nem nevezett - pályázaton elnyert 3 millió forint visszautalása már nem segít az "ügy megítélésén", de a pénz hiányozni fog.
 
"Ezt a pénzt arra kaptuk, mert tavaly programokat csináltunk elméletben" - mondta az elsőrendű vádlott. "Van-e ilyen lehetőség, hogy utánanézzünk a dolgoknak" - kérdezte Katus Zuschlagtól, aki válaszképpen azzal próbálta megnyugtatni a harmadrendű vádlottat, hogy "semmi nem lesz belőle"; és "a rendőrség kurva korrektül áll a történethez, ők már kurvára le....ák az egész ügyet" - válaszolta Zuschlag. Lados István korábbi vallomása szerint Zuschlag azzal nyugtatta meg őt a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon 2005-ben indult nyomozással kapcsolatban, hogy a "megyei rendőr-főkapitánnyal egyeztetett", és csak két mellékkörülményre vonatkozóan tesznek fel majd kérdéseket a kihallgatásakor. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség 2007 februárjában a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságtól magához vonta az addig csak a felügyeletével folyó nyomozást. 

A 2007 januárjában lezajlott, a csütörtöki tárgyaláson ismertetett negyven telefonbeszélgetés egyikében Katus arra panaszkodik, hogy nincs elég pénze, és nem tudja megjavíttatni az autóit. Zuschlag megjegyzi, hogy "az egyesületi pénzekből kell eltartani a pártot meg téged", majd ő is panaszkodik: "a párt kib...t sok pénzt elvisz, ahhoz képest semmit sem hoz vissza". Ehhez még hozzátette, hogy a tiszteletdíjánál többe kerül az autója tankolása. Zuschlag utal Váradi Krisztián kiskunhalasi önkormányzati kampányára is, amelyet szavai szerint ő finanszírozott az egyesületek pályázataira befolyt pénzekből, és nagyon sokba került. 

Az egyik 2007. januári beszélgetés szerint Zuschlag János vagyonbevallását is Katus készítette el, és ő küldte el a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzathoz. Ekkor Zuschlag János és Katus Ferenc tagja volt még a megyei közgyűlés MSZP-frakciójának. Lados István másodrendű vádlott a beszélgetések meghallgatása után magyarázatot fűzött az elhangzottakhoz. Alátámasztotta a vádhatóság állításait, hogy Zuschlag működtette a szervezetet, utasításokat adott és alárendeltjeként viszonyult Katushoz. A másodrendű vádlott egyben a per koronatanúja, akit feltáró vallomása után szabadlábra helyeztek.
 

Lados István a 2002-es országgyűlési választáson részt vett az MSZP választási kampányában. A Fibisz nevű szervezetnek (Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták) 2002-től volt tagja, majd az országgyűlési választások után belépett az MSZP zuglói szervezetébe is. 2002 végén jelentkezett az Országgyűlés Hivatalához, ahol a Zuschlággal folytatott beszélgetés után állást kapott, majd 2003-ban átkerült a képviselői irodaház 116-os irodájába, Zuschlag János és Arató Gergely országgyűlési képviselők mellé. 

A pályázatok elkészítésben, a hamisított beszámolók elkészítésében aktívan közreműködött, Zuschlag János utasításai szerint dolgozott, ezért a vádban említett cselekmények többségéről tudott, és vallomásában be is számolt róluk. A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre. Zuschlag János - aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt - 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.