Az internet mindenre jó...

Új internetes eszköz segíthet a másodlagos stroke előrejelzésében

A tudósok egy új, internet-alapú eszközt fejlesztettek, ami képes előre jelezni a másodlagos stroke (szélütés) bekövetkeztét az első stroke-ot követő 90 napon belül - írja a Neurology című folyóirat december 16-i online száma.

2009.12.21 13:00medipress.hu

„Ez egy fontos új eszköz, korábbi tanulmányok szerint az első szélütést hamarosan követő második stroke nagyobb arányú halálozáshoz, vagy rokkantsághoz vezet” – nyilatkozta a szerző, Dr. Hakan Az, a Massachusettsi Általános Kórház és a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa.

A tanulmány során a kutatók 1458 beteget vizsgáltak, akik agyi infarktust szenvedtek, és 72 órán belül ellátták őket. A résztvevők információkat szolgáltattak korábbi betegségeikről, illetve agyukat képalkotó vizsgálatnak vetették alá. Három hónapos követés alatt 806 résztvevő közül 60-ban alakult ki stroke, 30 esetben az első stroke utáni 14ik napon belül. A tanulmány szerint a 2,6% volt a visszatérő stroke kockázata 14 napon belül, míg 6% 90 napon belül.

A tudósok egy új eszközt fejlesztettek, melyet „90 napon belüli kockázatbecslő” névre keresztelt (angolul: RRE-90 score). Ez meghatározta a három hónapon belüli másodlagos stroke esélyét azzal, hogy figyelembe vette a kockázati faktorokat, mint a korábbi mini stroke, vagy az átmeneti agyi vértelenség (orvosi nyelven: tranziens ischaemiás attack – TIA), az életkor, a stroke típusa, valamint az agyi képalkotó eredményeit. A magasabb pontszám a másodlagos stroke bekövetkeztének nagyobb valószínűségét jelentette.

A 90 napos kockázat közel 40-szer magasabb volt azoknál a betegeknél, akik négy, vagy több rizikófaktorral rendelkeztek. A másodlagos stroke-on átesett betegek 96%-a rendelkezett egy, vagy több kockázat tényezővel. A becslés alapján a nagyobb kockázatba sorolt betegeket a jövőben rögtön specializált centrumok láthatják majd el. Még egy fontos megállapítást tartalmazott a tanulmány: azok a faktorok, melyek a stroke hosszú távú kockázatát képezik, például cukorbetegség, dohányzás, magas vérnyomás, rövid távon nem befolyásolják a másodlagos stroke-ot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.