Miért okoz a szex stroke-ot?

Stroke szex után

Orvosai szerint a szex okozta egy 35 éves, egyébként egészséges asszony életveszélyes stroke-ját (gutaütését). Ez fiatalabbaknál ritka, de előfordulhat, mivel egy sor esemény és tényező együttes fennállására van szükség, de ezek együttes előfordulása igen valószínűtlen.

2008.10.23 17:45medipress.hu

A 35 éves nő aktus közben bénának érezte bal arcfelét, beszéde elkentté vált és gyengének érezte bal karját” – nyilatkozta Dr. Jose Biller professzor, a chicagói Loyola Egyetem neurológus professzora, aki szerint ezek a tünetek típusosak az ismeretlen eredetű stroke-ra. Az asszony a kórházban hat óra múltán sem tudta mozdítani bal karját, arca bénult volt, beszéde érthetetlen és pánikban volt. Mivel már túl késő volt, hogy a vérrögoldó tPA-kezelést megkapja (ezt a stroke után 3 órán belül lehet adni), így az orvosok egy katétert vezettek fel az asszony csuklójából, angiográfia segítségével megtalálták a vérrögöt és közvetlenül oda juttatták a tPA-t.A tünetek szinte azonnal javulást muatttak és 12 óra elteltével csaknem teljesen megszűntek.

A nő ma már teljesen jól érzi magát, kivéve a bal kéz ügyetlenségét. Miért okozott a szex stroke-ot? A betegnek nyitott foramen ovaléja volt, vagyis a szívben a bal és a jobb kamrát elválasztó sövényen egy lyukat találtak, melyen át a vér kikerüli a tüdőt és egyenesen az agyba jut. A legtöbb ilyen elváltozással rendelkező embernek nincsenek tünetei és nem is tud állapotáról, ám az ismeretlen eredetű stroke-on átesett betegek 40 százalékánál találtak nyitott foramen ovalét.

A magyarázat az, hogy erőlködés hatására (például amikor csukott szájjal az orrlyukakon lélegzünk ki) a foramen ovalén nagyobb vérmennyiség folyik át, ez történik szex során, különösen orgazmus közben. Azonban a nyitott foramen ovale önmagában még nem elég a stroke-hoz, vérrögnek is kell képződnie, amely a szex során leszakad keletkezési helyéről, elindul a véráramban és a nyitott foramen ovalén keresztül egyenesen az agyba jut, ahol stroke-ot okoz (normál esetben a rögök a tüdőben akadnak el, ahol feloldódhatnak).

Ennél az asszonynál is találtak egy kisebb rögöt a lábban, ami valószínűleg a fogamzásgátló tabletta mellékhatásaként keletkezett. Dr. Brett L. Cucchiara, a Pennsylvania Egyetem Penn Stroke Centrumának igazgatója 2006-ban szintén tanulmányozott két, szexszel összefüggő esetet és azt javasolja, hogy ha aktus közben hirtelen neurológiai tüneteket észlelünk, forduljunk azonnal a sürgősségi osztályhoz, de mivel ennek nagyon kicsi az esélye, nem kell aggódnunk miatta.

A nyitott foramen ovale zárására létezik egy készülék, amelyet azonban az orvosok jelenleg akkor sem ajánlanak, ha a betegnek már volt stroke-ja. Azonban ez az asszony annyira félt, hogy az ő és rokonai nyomására beültették neki a készüléket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.