A betegség sokkal gyakoribb, mint eddig gondolták

Stroke: már a gyerekeket is fenyegetheti!

Mivel a csecsemő- és gyermekkori stroke rendkívül ritkának gondolt betegség volt, eddig nem volt róla pontos kezelési útmutató. Az Amerikai Szív és Stroke Szövetség a közelmúltban első ízben állított össze egy ilyen dokumentumot.

2008.08.22 12:47WEBbeteg

A legújabb, mélyreható tanulmányok rávilágítottak, hogy a betegség, noha még nem közismert, de sokkal gyakoribb, mint eddig gondolták. A betegséget mindeddig ritkán diagnosztizálták, ám a korszerű vizsgálati eszközök (pl. MRI) segítségével fény derült rá, hogy évente 100 000 gyerekből tíznek van esélye, hogy stroke-ot kap. A stroke gyermekkorban jellemzően vérzéses, jóval kisebb arányban érelzáródásos (isémiás) eredetű, mint felnőtteknél. 

Az első év a legveszélyesebb 

A gyermekkori stroke-nál az esetek 50 százalékánál még annak bekövetkezte előtt felismerhető 1-2 rizikófaktor. Az első életév a legveszélyeztetettebb a betegség kialakulásának szempontjából, ebből is az első két hónap a legkritikusabb. Minden 4000 élveszületésre jut egy újszülöttkori stroke, majd a betegség kialakulásának kockázata a gyermekkor előrehaladtával csökken. 

Akárcsak felnőttkorban, a korai diagnosztizálásnak és kezelésnek fontos szerepe van az agykárosodás, halál, vagy mozgáskárosodás megelőzésében. Az ajánlott rehabilitációs és kezelési módszerek azonban az életkor függvényében különböznek. Mivel a felnőttkori stroke mintegy 80-85 százaléka vérellátási hiány (isémiás) eredetű, általában t-PA tartalmú gyógyszerekkel kezelik, ám a gyermekkori stroke ellen ez általában hatástalan, mert azoknak csak 55 százaléka isémiás, a többi vérzéses eredetű.

Főbb okok, amik gyermekkori stroke-hoz vezethetnek
 
Míg a felnőttkori stroke kialakulásának fő okai az atheroszklerózis (artériák elmeszesedése), a magas koleszterinszint, magas vérnyomás, a gyermekeknél főleg szívbetegség és sarlósejtes vérszegénység okozza, továbbá egészen más rizikófaktorokról beszélhetünk: 

- Kiszáradás 
- Feji vagy nyaki fertőzés 
- Fejet ért sérülés 
- Autoimmun rendszer megbetegedése és gyulladásos bélbetegség 

Ezen kívül nő a gyermekkori stroke kockázata, ha a terhesség alatt: 

- a magzatvíz fertőződik (chorioamnionitis), 
- korai magzatburok repedés következik be,
 - terhességi magas vérnyomás alakul ki.

Mit tehetünk a stroke megelőzéséért?

Gyermekek esetében nem nagyon beszélhetünk megelőzésről, hiszen náluk gyakran maga a stroke egy bizonyos betegség első jele. Itt a megelőzés csak egy újabb stroke kialakulásának elkerülésére vonatkozik. Ebben az esetben a megelőzés a következőket foglalja magába: 

- Migrénes fejfájás kezelése, mivel az növeli az isémiás stroke kialakulásának kockázatát. 
- Egészséges táplálkozás, könnyű testgyakorlatok, dohánytermékek kerülése a környezetben. 
- Alternatíva az orális fogamzásgátlók helyett, különösen a trombózissal kezelt lányok esetében.
 - Fejsérülés esetén minden lehetséges rizikófaktor feltárása. 

Noha ez az első ilyen jellegű útmutató, még további kutatások szükségesek mind a diagnosztizálás, mind a kezelést illetően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.